Кандидатите на „Демократична България“ в област Пазарджик поеха ангажимент пред сдружение „Български музеи“ да продължи увеличаването на средствата за културните институти в рамките на следващия бюджет и да се предвидят целеви средства за обновяване сградния фонд на читалищата. Продължават срещите на Антоанета Цонева и Александра Стеркова с хората на културата и изкуството в областта.


„Проектното финансиране може да надгражда, но не може да замести същината - добри фондохранилища, съхраняване, реставрация и консервация. Нашият ангажимент към подобряване на финансирането на културата в следващия парламент продължава. Надяваме се и ще работим за това да наложим това е дневния ред на новото Народно събрание“, каза Цонева.


Осигуряването на целеви средства за възстановяването и обновяването на сградния фонд на читалищата, модернизация на оборудването им, достъп до информационни и образователни услуги чрез високоскоростен интернет – това е един от ключовите приоритети за кандидатите на „Демократична България“.


Техният ангажимент към културата личи не само от предизборната програма на обединението. Като член на парламентарната комисия по културата и медиите, работата на Антоанета Цонева до момента в голяма степен е посветена на културното ни наследство. С активната си дейност в последните няколко парламента “Демократична България” допринесе да бъде увеличен бюджетът за култура – 12 млн. лева през 2022 г. бяха насочени именно към повишаване на стандарта за финансиране на културните институти, в това число галерии, театри, библиотеки и читалища и, разбира се – музеи.


“В разбирането на “Демократична България” културата е много важен елемент за запазване на нашата идентичност като нация, самосъзнанието ни, културното наследство. По време на избори темата култура не е важна за партиите, но ние не смятаме така”, казаАлександра Стеркова, втора в листата на обединението в избирателен район Пазарджик.


Свидетелство за думите й са множеството посещения, срещи и разговори, които тя и водачът Антоанета Цонева превождат с представители на културата. Сред тях е Историческият музей в Панагюрище и Регионалният исторически музей и Художествената галерия в Пазарджик, Художествената галерия и Читалище “Отец Паисий” във Велинград по повод тържествения концерт в памет великия български бас Николай Гяуров, както и многобройни читалища в населените места в областта.


Купуването и продаването на гласове е престъпление!