Станала вече традиционна, в Етрополе беше организирана за шеста поредна година среща, посветена на литературата, изкуството и културата. Осъществена е по съвместната програмата на „Геотехмин” ООД, „Елаците-Мед” АД и издателство „Захарий Стоянов” „Култура и национална идентичност”- 2016 г.
От организаторите бяха Валентин Цацов – директор на Рудничен комплекс „Елаците”, Даниела Теофанова – директор „Връзки с обществеността” в Геотехмин, служители в Геотехмин и Елаците-мед.
Присъстваха светилата на българската история и литература акад. Георги Марков, Константин Косев, Тодор Коруев и поетите Боян Ангелов и Валя Радинска, Иван Гранитски - директор на  издателство „Захарий Стоянов“.
От страна на домакините бяха кметът на Етрополска община Димитър Димитров и неговият заместник Стефан Борисов, служители в Общинска администрация, председателят на Общинския съвет Марин Маринов, общински съветници, директори на училищата и културни институти, общественици, местни творци и общественици.
Приветствам Ви с добре дошли на тържествената вечер, посветена на литературата, изкуството и културата, по съвместната програмата на „Геотехмин” ООД, „Елаците-Мед” АД и издателство „Захарий Стоянов” „Култура и национална идентичност”- 2016 г.
С тези думи директорът на рудника Валентин Цацов откри срещата. В рамките на тази програма в Етрополе сме посрещали едни от най-големите имена на българската литература и изкуство и сме имали среща с ярки книги, които са явления в българското книгоиздаване, с чудесни картини и музикални изпълнения.
По утвърдена вече традиция, ние, от „Геотехмин” ООД, „Елаците- Мед” АД и издателство „Захарий Стоянов” правим дарения на училищните и читалищните библиотеки, като по този начин споделяме ценностите на нашата култура.
Ние вярваме, че културното наследство носи голям заряд за подрастващите поколения. То е мощен източник за духовно развитие и е незаменим ресурс за устойчиво изграждане на личността.
Директорът на издателство "Захарий Стоянов” Иван Гранитски изрази задоволството си от доброто сътрудничество с община Етрополе и представи гостите.
За отразяване на българската история в своето творчество говири акад. Георги Марков. За творчеството си се изказа и Константин Косев, а Тодор Коруев припомни ролята на етрополеца Тодор Пеев за Българското възраждане и за близките му отношения с Васил Левски и Христов Ботев.
Поетите Боян Ангелов и Валя Радинска четоха свои стихове от последните издания на поетичните им книги.
За желаещите да закупят книгите на гостуващите творци имаше импровизиран щанд с техни произведения.
По утвърдена вече традиция, от „Геотехмин” ООД, „Елаците- Мед” АД и издателство „Захарий Стоянов” правят дарения на училищните и читалищните библиотеки, между които са и книги на гостите на тази среща.
Подходящи за случая са финалните думи от изказването на Валентин Цацов:
Ние вярваме, че културното наследство носи голям заряд за подрастващите поколения. То е мощен източник за духовно развитие и е незаменим ресурс за устойчиво изграждане на личността.
"Книгите са най-тихите и най-еерните приятели, те са най-откритите и най-мъдрите съветници и в същото време - най-търпеливите учители." - казва Чарлз Елиът. И за да може нашето дарение да изиграе своята роля и Вие да се докоснете до всички тези знания и мъдрост, аз ви призовавам с думите на Франческо Петрарка:
"Хубаво нещо е да с събират добри книги, но по-полезно е да се обръщаме към тях по-често и да ги четем."
Така че, четете и не оставяйте книгите самотни!