Разделяме с поляците блок №13 в жилищния комплекс на спортните делегации. Заради семплото обзавеждане на апартаментите БОК поръчва допълнителна бройка телевизори и телефони. Смог обгръща обектите при пристигането на първите делегации.

olympics-athletes-village.jpg
 olympics-village-standard-room.jpg

Българските спортисти и треньори ще обитават блок 13-А в олимпийското село. Съседи на нашата делегация са поляците. Комплексът с 42 жилищни сгради, ресторант за 5000 души, магазини, офиси, библиотека, банка и медицинска клиника прие първите обитатели, които останаха неприятно изненадани от пекинския смог. В отговор домакините декларираха готовност за допълнителни мерки по ограничаване замърсяването на атмосферата след вече наложения график за движение на автомобили в столицата и редуцирана дейност на промишлените обекти.
Олимпийското село е в близост (20 минути пеша) до главните спортни съоръжения - футуристичните стадион "Птиче гнездо" и плувен комплекс "Воден куб". Простира се на 800 метра в посока север-юг и 900 метра запад-изток. Капацитетът е за 17 000 гости, но няма да бъде запълнен. Апартаментите са два типа - за по 6 човека с три двойни стаи и за по трима в единични. Заради семплото обзавеждане от БОК са направили допълнителни заявки на телевизори, телефони и изводи за интернет връзка, обясни генералният секретар Белчо Горанов при изпращането на отбора по спортна стрелба, включващ двойните олимпийски шампиони Мария Гроздева и Таню Киряков плюс Десислава Балабанова и Ирена Танова.


"Както за всяка олимпиада съм добре подготвена, отивам за медал, надявам се да имам и късмет - заяви Гроздева. - Хубаво ще е да бъде златен, но всеки би ме зарадвал. Конкурентките са много силни, специално азиатките. Не е коректно да се смята, че аз съм най-добрата и успехът е кърпа вързан, макар че вкъщи децата ме изпратиха именно с пожелание да отивам да си взема медала и бързо да се прибирам. За мен тази ще е пета олимпиада, чувството не е непознато, имам опит и очаквам да се справя с адското напрежение."


Таню Киряков, който отбелязва 20 години от първия си златен медал в Сеул, по традиция отказа коментари на заминаване. Преди няколко дни той пожела всеки от нашите 72-ма спортисти да бъдат психически стабилни и да покажат максималните си резултати, а дали те ще стигнат за медали вече е Божа работа.


Белчо Горанов разясни, че не е уважил волейболния отбор на аерогарата миналия петък заради ангажименти с багажа на нашата делегация за Пекин: "Пратихме го като дипломатическа поща, всеки кашон се описва и запечатва във Външно министерство, което отнема доста време". Някои медии изтълкуваха липсата на официално лице от БОК при заминаването на волейболистите като конфликт заради недоразумение с новите им екипи. Централата отрече да има вина като цитира официалната заявка на федерацията, а от щаба на отбора обясниха за разминаване в размерите между използваните досега "Асикс" и новите на "Пума" и заключиха, че случаят излишно се преекспонирал.