Сигналите срещу бившия кмет на Ботевград Георги Георгиев не са довели до разследване, показа проверка на "Сега" в прокуратурата. В момента държавното обвинение води две разследвания по сигнали за злоупотреби, но те са срещу неизвестен извършител и обвинения по тях не са повдигнати. Едното е в Софийската градска прокуратура (СГП), а другото в окръжната. 


Разследването на градската прокуратура е съвсем прясно. Постановлението за образуването му е от 6 октомври. Това досъдебно производство е заради нарушения по проект за трансгранично сътрудничество България - Сърбия, финансиран с евросредства. Разследването се води за деклариране на неверни данни с цел да се получат пари от фондовете. От градската прокуратура отказаха да дадат повече данни за него. Знае се само, че е възложено на разследващ полицай от МВР. Материалите по това дело са изпратени в СГП още през юни, но произнасянето е едва в началото на октомври. Преди това материалите отлежават и в окръжната прокуратура, която в крайна сметка решава, че не е компетентна, и ги препраща. 


Именно в окръжната прокуратура е и второто активно разследване срещу неизвестен извършител по сигнал срещу кмета. То е за престъпление по служба. Трета преписка за документно престъпление е изпратена в районната прокуратура в Ботевград. Извън това окръжната прокуратура е отказала да започне разследване по три преписки с мотива, че няма достатъчно данни за престъпление. Със същите аргументи са прекратени и три досъдебни производства.


Сигналите срещу Георгиев започнаха м.г. след разследване на bTV. От него стана ясно, че на фирми, извозващи земна маса от строежа на местното депо за битови отпадъци, е плащано за разстояние 10 км, докато те са стоварвали пръстта на 500 м от входа на сметището. След като материалът бе излъчен, премиерът Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ няма да подкрепи Георгиев за следващ мандат. Той напусна партията. 


АЛАРМА


Преди месец група общински съветници от Ботевград написаха отворено писмо до премиера и главния прокурор Сотир Цацаров, че през изтеклата година не са предприети никакви действия по сигналите до държавното обвинение. "За огромно наше съжаление държавата досега абдикира от своите задължения в Ботевград. Така и не се появиха официални информации за образуване на досъдебни производства по множеството прокурорски преписки. В съда няма внесен дори един обвинителен акт срещу бившия кмет", написаха те.