Резултът на Реформаторския блок на първия тур на президентските избори е относително добър, но можеше и да е по-добър, ако не бяхме допуснали грешката реформите да вървят с отчайващо бавни темпове, каза днес по БНТ Димитър Делчев от Движение "България на гражданите".

Той допълни, че партиите от блока е трябвало да изискат от ГЕРБ промените да са по-бързи. Според Делчев резултатът на блока не е бил по-добър и заради плюенето отвътре по организацията.

Секретарят на парламентарната група на блока обяви, че Реформаторският блок върви към общ съюзен конгрес и в много кратък срок ще се консолидира, за да се яви с нови сили на предсрочните парламентарни избори.

За него предизборната кампания на ГЕРБ е била "трагедия, или комедия от грешки", започнала с тактическо късното обявяване на кандидатурата и продължила с надменност. "Може би най-разумното беше да имаме общ кандидат на ЕНП", каза още Делчев.

В отговор на въпрос той обяви, че няма съжаление за това, че Борисов е подал оставката на кабинета, защото реформаторите "не са се женили за властта". "Вдясно винаги е имало битки, за жалост личностни. Личностното доминира, определени хора не могат да направят крачка назад и заради общото да направят компромис", посочи Димитър Делчев.

За него поуката от президентския вот е, че всички избори са важни, а демокрацията в България работи, след като една власт е била сменена с друга.

a