Бяха го нарекли го нарекли „Урок по родолюбие”, а се превърна в Урок по историознание.
За Часа на класа в салона на НЧ „Слънце” в с. Лопян вчера на обяд дойдоха не само учениците от училището, а и не малко хора от селото.
Привлече ги съобщението, че самодейците към читалището, с ръководител Пейо Пеев са подготвили своеобразна песенна ретроспекция на родната ни история. В умелото и интересно съчетание в една обща композиция от песни и живи картини, отразяващи отделни  исторически моменти, беше проследена историята на страната ни.
От притчата за снопа пръчки на хан Кубрат, през събитията на Първото и Второто българско царство, с непрекъснатите борби на народа ни, хайдушкото движение и поредицата от въстания срещу поробителите, саможертвата на не малко българи, за да се стигне до посрещането на братушките, беше посрещнато с интерес от публиката.
В продължение на един учебен час, хората в салона следяха с интерес променящите се исторически картини. И възнаградиха изпълнителите със своята обич и аплодисменти.
Ръководителят Пейо Пеев получи от кмета на селото Цветелина Цакова и от директорката на училище Мария Фердинандова красив букет цветя.