Към 21.30 часа на 21 ноември драстично пада налягането на водата в Ботевград, в зоната от бул. „България” до ул. „Преслав”. Аварийна група на ВиК започва да търси причината, но не открива такава. Пораждат се съмнения, че е възникнала скрита авария. На другия ден ВиК-специалистите продължават да търсят повредата във водопроводната мрежа, докато един от работниците си спомня, че възрастен човек го попитал защо работите до късно вечер, като му обяснил, че видял хора да пипат някакъв кран. Работниците на ВиК отишли на въпросното място – кръстовището между улиците „Батенберг” и „Самуил”, и установили, че кранът, за който станало дума, е спрян. 


„Този кран е на централен водопровод – ф150, и може би от пет години не е пипан, тъй като оттам водата се спира само по време на авария.  Кранът беше  затворен и поради тази причина голяма част от града остана без вода, информира  управителят на ВиК Цветозар Гаврилов. –Не мога да си обясня подобно действие. За мен то е умишлено. Първо, тези, които са извършили това деяние, са си направили труда да махнат асфалтовото покритие. Самият кран се спира със специален ключ, което означава, че това не е дело на случайни хора”, допълни той.  Цветозар Гаврилов уведоми, че водоподаването в града вече е възстановено.    


Докъде стигна решаването на проблема с осигуряване на питейна вода в населените места, които се снабдяваха с такава единствено от язовир „Бебреш” – на този въпрос управителят на ВиК отговори така: „Към момента доставяме вода във вилната зона в Трудовец с водоноска. Работим по осигуряване на помпажна вода за тази зона. Взети са проби от кладенеца, поръчана е помпата, надяваме се до другия вторник да бъде доставена. Днес започнахме изкопните работи за полагане на водопровода, който ще бъде с дължина  около километър и триста метра. Този водопровод  няма да бъде само за сондаж, предвиждаме той да се използва и като допълнителен водопровод, с който да свържем вилната зона на Трудовец с водохващането на Поп Нако. Допълнително ще направим връзка с тръбата на язовир „Бебреш” в Трудовец, защото дори той да се напълни, тръбата, която досега захранваше вилната зона, е в окаяно състояние, загубите по нея са огромни, а Напоителни системи нямат възможност да я възстановят.”.


По думи на Цветозар Гаврилов водохващането на Поп Нако е достатъчно да захранва и  вилна зона „Лозята”. Най-късно утре сутринта вода  ще тръгне  по новоположената тръба - ф200, от “Поп Нако“ до пречиствателната станция. 


„Съществуващото съоръжение за пречистване там е много добро. Ще ни е необходимо време то да бъдат възстановено и пуснато в действие. Тогава няма да има нужда да използваме новата пречиствателна станция за питейни води, защото тя няма да върши тази работата – пречистване на водата от речни водохващания, когато тя е мътна”, обясни  Гаврилов.  


Днес е приключило изграждането на новото водохващане в село Врачеш. С него ще бъде решен проблемът с водоснабдяването на квартал „Радовец”, който датира от десетки години.


„От вчера сме захранили с вода и вилната зона в Скравена. Всеки ден ситуацията е различна в зависимост от това какви количества вода влизат  в нашите водохващания”, каза още управителят на ВиК.  


По отношение на проблемите с водоподаването във вилна зона Зелин, той съобщи: „Има части в Зелин, които се снабдяват с вода единствено от язовир „Бебреш”. Предвиждаме през следващата седмица да пуснем тръба за подвръзка на друга наша тръба,  за да можем да захраним почти цялата вилна зона. Има части от Чеканица, които са били само към язовира. Оттам идваха хора да се оплакват, но се оказа, че те никога не са били абонати на ВиК.”.