Едно от поредицата от събития, отразяващи годишнината от Освобождението на Етрополе е и отслужената тази сутрин панихида в двора на църквата „Св.Георги” в Етрополе.
Това е второто по ред от днешните мепортиятия, след това по повод гостуването на Подвижна библиотека „Бащино огнище”, за което вече съобщихме.
По създадена от години традиция, домакини на панихидата са учениците и ръководството на ОУ „Христо Ботев”. Така беше и днес, като се представиха с подходяща за случая композиция-рецитал.
Ето и част от словото  на учителя по история и цивилизация в училището Марин Кубетски, в което се проследяват тогавашните събития в Етрополе,:
„„Етрополе, 1877 Ноемвря 12-ти - Русия влезе по 12 часа вечерта в Сабота според Неделя“ - гласи приписка върху Новия Завет в църквата „Св. Георги“.
На следващият ден в града тържествено е посрещнат ген. Гурко. В църквата „Св. Арх. Михаил“ е отслужен тържествен молебен. От името на етрополци прочуствено слово на благодарност произнася нашият съгражданин Илия Вълчев, преводач в щаба на ген. Гурко.
В къщата на етрополския чорбаджия Павел Панчов е настанен щабът на ген. Гурко. Тук талантливият руски пълководец разработва смелия план за зимното преминаване на Балкана. Победният ход на руските войски трябва да продължи през Етрополския Балкан. В отстъплението си турците организират по билото на Стара планина непревземаеми позиции на Шиндарника, Ялдъз табия и Въртешката. Настъпват решителни дни. В прокламация към етрополци, ген. Дандевил пише: „Българи! Нас ни предстои да нанесем последния удар на врага и преминем Балкана, гдето той не ще може да се задържи. Вие трябва да ни помогнете да превозим оръдията, да пренесем снарядите и сухарите през планината. Главната ваша награда ще бъде избавлението ви навеки от турците.“
Първоначално над 720 етрополци, а по-късно над 2500 етрополци и от дружините на Ильо Воевода под командването на Георги Цариградски се включват в превземането на Ялдъз табия, Шиндарника и Въртешката. Те помагат за разчистването на снежните преспи, изтеглянето на оръдията, на измръзналите руски воини, и е голяма заслугата на Георги Цариградски за превземането на непревземаемите сковани от лед и студ планински върхове.”
Така е започнал опита за мъчителното преминаване на Етрополския дял от Стара Планина. И вместо в бой с поробителя онези млади мъже от братска Русия са оставили костите си по заледените планински хребети.
Над 870 руски войници стават жертви на снежната стихия и развихрилата се зимна буря, но никой не отстъпва. В доклада си до ген. Гурко, ген. Дандевил пише: „Пратете ме да се бия с дявола в ада, отколкото с виелиците на 5000 фута на вр. Баба.“ Тези руски воини оставиха не само живота си, но и душата си.
Затова днес скланяме глава пред чутовния подвиг на руските богатири, допринесли за освобождението и на Етрополе.
Освен учениците от училището, на поклонението присъстваха Росица Христова -заместник-кмет на община Етрополе, Росица Иванова - главен експерт ПКВ в общинска администрация, общински служители, учители и родители.
Венци и цветя бяха поднесени от името на кмета на Община Етрополе Димитър Димитров и председателя на Общинския съвет Марин Маринов, от ОУ "Хр.Ботев" и Исторически музей-гр.Етрополе.
Панихидата отслужи отец Борис.