Кулминацията на вчерашните чествания по повод 139-та годишнина от Освобождението на Етрополе беше снощният празничен концерт и продължителната по време и прекрасна като цветова гама илюминация над Централния площад на града.
Преди коннцерта, кметът Димитър Димитров припомни моменти от величавия подвиг на освободителите и помощта, която им е указана от жителите на Етрополе при преминаване на Етрополския Балкан като потстъп към София и Истамбул.
Празникът на Етрополе остава такъв не само за града, а и далеч дори зад пределите на страната ни. Показа го присъствието на делегации от съседна Сърбия и на кметове от съседни и по-далечни на Етрополе общини.
Поздравителните адреси, които бяха обявени преди концерта, също потвърждават това: от Росица Иванова - Областен управител на Софийска област, Румен Гунински - кмет на община Правец, Иван Гавалюгов - кмет на община Ботевград, Пенчо Гергов - кмет на община Чавдар, инж.Алекси Кесяков - кмет на община Челопеч, Ангел Гергов - кмет на община Пирдоп, инж.Магдалена Иванова - кмет на община Златица, от кмета на гр.Можайск /Русия/, от кмета на община Козарска Дубица /Босна и Херцеговина/ и проф.д-р Цоло Вутов.
Поздравителният адрес от Областният управител Росица Иванова беше прочетен пред многобройната публика в салона.
И наистина, големият салон не можа да побере всички, които желаеха да изгледат и изслушат концерта на Представителния ансамбъл на въоръжените сили на Република България с изпълненията на Маргарита Хранова, Гуна Иванова, формация  „Армейска песен”, Сунай Чалъков, Емилия Валенти, Надя Владимирова и танцова формация „Алгара”.
Повечето от изпълнителите вече са били на Етрополска сцена и снощи бяха посрещнати от публиката като стари приятели. Пролича от непрекъснатите и бурни аплодисменти, от ставането на крака с изпълнението на  песента „Моя страна, моя България” от целия състав.
И най вече от прекрасната кошница етрополски цветя от името на кмета Димитър Димитров и председателя на Общинския съвет Марин Маринов.
А отвън хората бяха приветствани за празника с продължителна по време и прекрасна като цветова гама илюминация над Централния площад на града.
С което завърши богатата като изяви празнична програма по повод 139-та годишнина от Освобождението на Етрополе.