Местният парламент подкрепи предложението на общинското ръководство да бъдат монтирани електропастири на ПИК-а за ограничаване достъпа на безстопанствени коне и крави до пътното платно, които често пъти стават причина за тежки катастрофи с човешки жертви в този натоварен участък. 


Електропастирите ще бъдат поставени от двете страни на пътя от кв. “Север“ към ПИК-а и от южната страна главен път Е-79. Общата дължина на участъците е около 2 км. 


Монтажът ще бъде извършен от специализирана фирма. Сумата, която ще отпусне общината за доставка на електропастирите и поставянето им, е 7000 лева. 


С оглед на това, че електрическата ограда ще е за предпазване от едри животни, тя ще бъде с височина 1.40 м и четири реда корди. 


Според съветника Иван Райчинов с монтирането на електропастири ще се постигне ефективно решение на проблема. В подкрепа на думите си той посочи, че благодарение на такива съоръжения, поставени от частен стопанин, е ограничено излизането на животни на литаковския път. 


По предложение на Филип Филипов, Общинският съвет ще отправи писмено искане до Агенция “Пътна инфраструктура“, която стопанисва главен път Е-79, за поставяне на ограда покрай натоварения участък, която да възпрепятства излизането на безстопанствени животни на пътя.