В днешния последен мач от 10 кръг на НБЛ Балкан спечели като домакин срещу Рилски спортист с 85-72. По този начин зелените изпревариха самоковци във временното класиране, а важно е и това, че резултатът в преките двубои вече е изравнен.


 Преди мача двата тима бяха с еднакъв баланс от по 4 победи и 4 поражения. Домакините не започнаха концентрирано, допускаха лесни кошове и Рилски спортист взе първата четвъртина с 26-23. Във втората Балкан лека-полека започна да изравнява играта и резултата, спечели я със 17-13 и на полувремето имаше аванс, макар и само от 1 точка - 40-39.


След почивката зелено-белите заиграха по-добре от своя съперник, започнаха да трупат преднина, която до края на третата част стана 9 точки - 62-53. Още в началото на четвъртия период тя стана двуцифрена - 68-55 в 32-та минута. Гостите опитаха да се върнат, но усилията им бяха стопирани от точната стрелба зад дъгата на Амин Хот и Николай Маринов. 2.43 мин. преди края авансът на Балкан отново стана 12 точки - 78-66, до края на срещата Рилски спортист не можа да затрудни съществено своя съперник с неточната си стрелба и Балкан спечели заслужено с 85-72.


Победителите загубиха борбата под двата коша, но имаха по-добра стрелба - над 47% срещу 41 на Рилски спортист, самоковци вкараха едва половината си опити от наказателната линия. Балкан бе напред в резултата в продължение на 24 минути, а тимът от Самоков водешев резултата  15 минути и половина.


Станимир Маринов стана топреализатор с 19 точки, има и най-висок коефициент с 5 борби и 2 асистенции. Амин Хот отбеляза 6 тройки от 9-те си опита и е с 18 точки. Михайло Секулович направи дабъл-дабъл с 14 точки и 14 овладени борби. Николай Маринов прати 4 бомби зад дъгата и е с 12 точки, 11 има Травис Даниълс.


Евън Бруинсма вкара най-много точки за Рилски спортист - 21, като овладя и 11 борби под двата коша.  Силно игра Златин Георгиев с 15 точки, доста под нивото си бяха Келвин Паркър с 10, Данчо Бозов и Ненад Делич, които имат по 9.


Балкан е на 4-то място с 5 победи и 4 загуби. Рилски спортист е пети с 4 победи и 5 загуби, с колкото е и шестият Спартак. Пред тях са първият Лукойл Академик със 7-2, втори и трети с 6-3 са Берое и Академик Пловдив.