Три дни след победата в Унгария за ФИБА Къп с 88-78 срещу Алба Фехервар, в събота баскетболистите на Балкан постигнаха нов успех, този път в първенството на НБЛ. В среща от 4 кръг на редовния сезон зеленобелите спечелиха срещу тима от Самоков с 81-70 (25-7, 27-19, 10-25, 19-19).


Домакините започнаха много силно, поведоха с 10-0 в 3-та минута, до края на първата четвъртина отбелязаха 25 точки срещу само 7 на съперника. Продължиха да играят добре и във втория период, натрупаха още преднина и на полувремето резултатът беу 52-26 в тяхна полза.


След почивката обаче играчите на Балкан май си помислиха, че мачът е свършил и тръгнаха отпуснато.  От това нямаше как да не се възползват баскетболистите на Рилски спортист. Те стопиха повече от половината си изоставане и след третата четвъртина вече губеха само с 11 разлика - 62-51.


В последната част след много силна игра на Чавдар Костов и Джоузеф Лоусън самоковци на три пъти се доближаваха до 7 точки. Играчите на Балкан все пак успяха да запазят преднината си и спечелиха заслужено с няколко поредни коша на Малик Топин, който бе обявен за играч на мача и получи бутилка марково шампанско от спонсора на лигата Sesame.


За Балкан се разписаха всички, които влязоха в игра. Най-резултатен с 19 точки бе Мартин Сотиров, толкова той реализира и при гостуването на Алба, има и 6 асистенции и 5 овладени топки. С 15 точки е Карл-Йохан Липс, с 13 точки и 8 борби е Малик Топин. Девин Харис бе близо до дабъл-дабъл с 9 точки и 10 завършващи подавания, 8 отбеляза Димитър Димитров, с 6 е Майки Диксън, 4 добави Георги Герганов, с 3 е Михаил Гавазов, по 2 имат Николай Грозев и Стефан Михайлов.


За Рилски спортист, който от тази седмица е с нов старши треньор - Любомир Киров, заменил напусналия сърбин Младен Михайлович, над всички бе Чавдар Костов с 25 точки, силно игра и Джоузеф Лоусън с 21 точки и 7 борби.