Пред Вас стои не само един отличен пилот и образцов бъдещ офицер от Военновъздушните ни сили. Той е перфектното съчетание на теоретична и практическа подготовка с наистина впечатляваща с обема си научна и развойна дейност. Това каза заместник-министърът на отбраната доц. д-р Орхан Исмаилов на десетата годишна церемония „Студент на годината” /състояла се на 16 декември/. Той връчи националния приз в категория „Сигурност и отбрана” на курсант-старшина Николай Бойчев от факултет „Авиационен“ на Националния военен университет „Васил Левски”. 


„Като заместник-министър на отбраната, който пряко отговаря за военното образование, съм горд, че възпитаници на българските военни училища, както с военни, така и с граждански специалности, винаги са заемали достойно място на тези престижни церемонии”, заяви заместник-министър Исмаилов.


На официалната церемония „Студент на годината” бяха отличени изявени студенти и докторати в 14 категории.


„Помнете, че бъдещето на България това сте вие. Защото само нация, която цени и дава път на най-добрите ще успее в глобалното състезание”, каза още заместник-министърът на отбраната.


Ежегодният приз „Студент на годината” се организира от Националното представителство на студентските съвети, съобщава otbrana.com.


Николай Бойчев е от Ботевград. Той е възпитаник на ПГТМ "Христо Ботев". В началото на тази година младият мъж се срещна с ученици и учители от професионалната гимназия. Той сподели с тях, че още в 10 клас е знаел какво иска да учи и да работи. Разказа за обучението си във военното училище, за предварителната подготовка, за първия си полет. Заедно с военната си специалност, той получава и гражданска специалност „Авионика на летателния апарат”, пише в статията, публикувана на сайта на училището. От нея става ясно, че и през 2015 год. Николай Бойчев получава приза "Студент на годината" в категория "Сигурност и отбрана". Печелил е и стипендия от фондация "Еврика".


За Николай Бойчев авиацията е кауза и сбъдната мечта. По време на срещата в ПГТМ "Христо Ботев" особено силно впечателние правят думите му: „Аз не съм най-добрият, но се стремя да стана най-добрият” и „С малки мечти не се постигат големи успехи.”


Снимка №2: otbrana.com