Военен парад за 6 май - Ден на храбростта и българската армия (Гергьовден), и тази година не се състоя. Демонстрации във въздуха обаче имаше. В тях за първи път се включи старши лейтенант Николай Бойчев. Той е на 27 години и е роден в Ботевград. Възпитаник е на ПГТМ „Христо Ботев" и на Националния военен университет "Васил Левски".


Ето какво сподели за читателите на botevgrad.com пазителят на българското небе: „На шести май прелетях над София с вертолет BELL-206 в екипаж с капитан Пламен Василев. Инструктор пилот съм на него от около две години, но все още има какво да надграждам и уча. Полетът беше изпълнен в състава на звено (групова формация от три машини ). Вертолетът, на който летях, е предназначен за обучение на млад летателен състав. Използва се също и за аварийно спасително осигуряване. За подобен тип задачи - спасителни, групова слетяност, се готвя ежедневно във време на ограничен ресурс и средства. Опитът ми до момента (летателният) е концентриран както на самолет, така и на вертолет.“.


Николай Бойчев е участвал в авиошоу през 2019 год. в Граф Игнатиево, а през 2020 год. - във въздушна демонстрация над Пловдив, която бе част от кампанията “Бъди войник”. 


В монета старши лейтенант Бойчев е военнослужещ във формирование 32040. Инструктор е на млад летателен състав. Кандидат е за обучение в САЩ за пилотиране на самолет F-16 блок 70. 


През 2019 година младият пилот защитава магистърска степен в областта на електрониката и автоматиката. Обмисля да продължи подготовката си по докторска програма в областта на авиацията. 


„Избрах професията на военния пилот, провокиран от книгата на Борис Полевой - “Повест за истинския човек”. Впечатли ме несломимия дух на един авиатор отново да се върне там, където се чувства жив и пълноценен. Исках да изпитам емоцията. Впоследствие детската мечта стана кауза. И като прибавим отговорността, която носи, това прави професията ми така обичана“, сподели старши лейтенант Бойчев. 


През свободното си време Николай обича да се среща с приятели, да кара ски, да играе футбол и да развива нивото си на интелигентност. 


Да припомним, че нашият млад съгражданин - старши лейтенант Николай Бойчев, е първенец на факултет „Авиационен” на Випуск 2017 на Националния военен университет „Васил Левски“.


Снимки: Личен архив на старши лейтенант Николай Бойчев