Така бихме могли да наречем снощният /20.12./ коледен концерт, с който омагьосаха публиката участниците във ФГ „Димана” и на ДФГ „Звездица” с ръководител Диляна Гоцева.
В двора на някогашната етрополска къща децата украсяват коледната елха и с нетърпение очакват скъпи гости. А дядото все още никакъв го няма. Само бабата идва при тях и подрежда селската паралия за гостите. И „препитва” внуците си дали знаят песните, с които ще посрещнат гостите.
Още не довършили  „Ой, Коледо, мой Коледо”, „Митро ле, Митро” и „Китчице”, дядото си идва с бъдника на рамо и успокоява децата, че и гостите ще дойда съвсем скоро.
Вместо тях в двора влизат комишийките със своите подаръци: дъхав тиквеник, орехи, сушелки, ябълки и менчето с вездесъщото при такива случаи червено българско вино.
С песните си всички почитат Божията майка, когато на портата се тропа и влизат коледарите: „Стани, стани, Нине...”
И...на Коледа като на Коледа. С коледарските песни те изреждат всички благопожелания за „тази къща”: на стопаните здраве, берекет и много деца; щастлива и честита челяд; весело и здраво семейство, много обич, късмет и пари.
С коледните песни върви и коледният танц, а след него...думата имат стопаните и комшииките, които даруват богато коледарите. Дядото им дава по една паричка.
След като коледарите отиват да благославят другите къщи в селото, стопаните, комшийките и децата сядат на коледната трапеза. По стар блългарски обичай стопанинът разчупва коледната пита и оставя първото парче настрани за Божията майка, следващото е за стопанката-неговата спътница в живота, по едно на гостенките и на децата.
След това разчупва орех и предрича:  пролетта ще е влажна и плодородна; лятото - сухо и топло, но пчелите много ще роят и ще донесат много мед за децата; есента ще е много прохладна, но ябълки, грозде и круши ще има в изобилие, а зимата ще е влажна и студена, за пързалки ще е чудесна, но за житото ще е добра.
Това видяха зрителите като съдържание на прекрасния концерт. Останалото беше: много песни, танци, пак песни и предколедно настроение. Поднесоха го изпълнителите на двата състава „Димана” и „Звездица” и групата момичета от ТА „Балканска младост” с ръководител Калинка Пушкарова.
Придружени от непрекъснатите аплодисменти на публиката.
Концертът завърши с „Тиха нощ, свята нощ”, а стопаните благославяха: „В тази тиха и свята нощ да си пожелаем здраве и късмет, радостен детски смях, мирна и спокойна Родина, благодатна и богата година.”          
В ролята на сонаните бяха Иван Чиков от Театралния състав към читалището и Малинка Василева от женския състав. Коледарите са участници в някогашния танцов състав към читалището на Илия Радев.
Сценарият е на Иванка Георгиева.
А прекрасната кошница с цветя за изпълнителите, която донесе Росица Иванова – главен инспектор ПКВ, беше от кмета Димитър Димитров и от председателя на Общиския съвет Марин Маринов. Концертът беше уважен още от заместник-кмета Стефан Борисов.
Когато зрителите си отидоха - изпълнителите, Марин Маринов и председателят на читалището Христо Андреев си направиха обща снимка за спомен от прекрасния концерт.
На читателите на Етрополската секция на сайта предоставяме снимки от концерта