Общината е получила средства от Министерството на регионалното развитие и благоустройството за проектиране подмяната на водопроводните мрежи в селата Трудовец и Врачеш, това съобщи кметът Иван Гавалюгов по време на днешния редовен брифинг с местните медии.   


„По добро стечение на обстоятелствата  успяхме да договорим финансиране за изработване на работните проекти за подмяна на водопровода в тези две населени места. С решение на ОбС през октомври месец бе гласувано общината да отпусне до 70 000 лева от собствени средства за тази цел. Хубавото е, че няма да използваме  собствени средства, а държавно финансиране”, подчерта кметът. По негови думи това е първи резултат от членството на Община Ботевград в Асоциацията по ВиК - София област.  


Надяваме се, че в първата седмица на новата година ще успеем да организираме и обществена поръчка по възлагане изпълнението на водопровода в Ботевград. За него има изготвен работен проект. Става дума за подмяна на 7.5 км централен водопровод. За реализиране на този проект имаме уверението, че ще получим финансиране от МРРБ.


При възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител за подмяната на водопровода в  във Врачеш и Трудовец – над 50 км, общината също ще поиска финансиране от държавата . „Надявам се, че поне за едно от двете села или поне на някакъв етап, тъй като разрешителните за строеж и въобще самите проекти са изготвени с етапно строителство, ще получим финансиране. Така че действаме активно в посока подобряване на водоснабдителните и водоразпределителните мрежи в тези две населени места, включително  и в Ботевград”, заяви Гавалюгов. 


Кметът съобщи още, че проектът за подмяна на водопровод в Скравена, Новачене и Литаково – общо 42 км, е преминал първия етап на оценяване. Стойността му е над 6 000 000 лева.


„В момента общината работи по проект, с който ще кандидатства за финансиране пред Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната реда за доизграждане на канализацията в Трудовец и Врачеш и ремонт на колектора от село Врачеш до градската пречиствателна станция за отпадни води”, съобщи още Иван Гавалюгов.