Да бъде възобновен парадът на ретро автомобили в Ботевград и събитието да преминава под патронажа на общината - това предлагат членове на Автомобилен ретро клуб Ботевград, който е асоцииран член към най-големия в страната БАК "РЕТРО". Във връзка с това те са внесели писмо до кмета Иван Гавалюгов.  


„Реализираните през миналите години автомобилни ретро паради в Ботевград, под патронажа на Община Ботевград, намериха радушен прием сред гражданството.


 Проведените мероприятия, с присъствието на мажоретния състав и духовият оркестър, допринасяха за неповторима атмосфера на събитието и правеха особено впечатление на участниците от страната.


Положителното отношение на Община Ботевград при организацията по провеждане на досегашните ретро паради, считаме, бяха възнаградени с вниманието и признателността на населението от общината.


Организацията, представянето на интересни автомобили и мотоциклети класика от страната и града, както и масовото присъствие на гражданите, не останаха незабелязани както от гостите, така и от медии, отразяващи подобни събития на национално ниво”, се казва в част от писмото. В него организаторите уведомяват общинското ръководство, че БАК „Ретро” са включили в календара си тази година провеждането на парад на ретро автомобили в Ботевград на 20 май. 


„При тези обстоятелства считаме, че дейността по запазване и популяризиране на традиционната за града техническа култура, особено автомобилната, трябва да се възстанови отново под формата "Автомобилен ретро парад в Ботевград", пише още в писмото.


Разходите за провеждане на последния парад в Ботевград – през 2015 год., /за купи, медали и грамоти, охрана от МВР, закуски за мажоретния състав и духовия оркестър, озвучавне, награди за публиката и др./ възлизат на около 1000 лева, се посочва в писмото на организаторите. То е предоставено на вниманието на общинските съветници. Те трябва да се произнесат относно отпускането на средствата.