Преди малко делегатите на общинската конферениця на БСП утвърдиха кандидатурата на Христо Якимов за кмет на община Ботевград. За него гласуваха 79 делегати, само един се въздържа. Форумът утвърди и кандидатите за кметове на населените места: Цветан Ботев за Трудовец, Пенка Стефанова за Врачеш, Пешо Младенов за Литаково, Тодорка Драганова за Гурково, Антоанета Стаматова за Радотина. За кмет на Скравена от БСП ще подкрепят независимата кандидатура на Цеца Петрова. Местната организация на БСП в Новачене не е издигнала канидатура за кмет на селото и на общинската конференция също не бе посочен кандидат.


Листата за общински съветници ще се води от председателя на БСП д-р Веселка Златева, на второ място ще бъде Христо Якимов, трета - д-р Мариана Горгачева от гражданската квота. От гражданската квота ще бъдат и кандидатите на 11 и 31-во място. На 5-то, 15-то и 28-място ще бъдат коалиционни партньори на БСП, 9-то, 16-то и 25-то място са за представители на младежката организация на БСп. В листата за съветници ще бъдат включени и кандидатите за кметове на селата.


След като кандидатурата му бе утвърдена, Христо Якимов благодари на членовете на БСП за доверието, което му гласуват. „В случай, че бъда избран за кмет на Община Ботевград, ще направя всичко възможно тук да идват все повече и нови фирми, които да инвестират в града, да има работа за хората и те да живеят добре”, каза той.

Конференцията започна с доклад от д-р Веселка Златева, в който тя подчерта важността на предстоящите местни избори. „На фона на днешната политическа обстановка в Ботевградска община за всеки е ясно, че европейското ни развитие е немислимо без избор на нов кмет и общински съветници, които ще воюват за демократично работещ общински съвет”, каза тя в доклада си. Веселка Златева представи накратко визията на партията за бъдещето на Община Ботевград. „Имаме основание за самочувствие на силна и алтернативна опозиция, защото се движим във вярна посока.Трябва да повярваме в себе си и в нашите коалиционни партньори и да поемем своята отговорност за решаване на проблемите в общината. Защото нашите съграждани заслужават да живеят по-добре”, подчерта председателят на БСП в Ботевград.

Делегатите утвърдиха предизборната платформа и програма за управление на Община Ботевград през мандат 2015 – 2019 год., чието послание гласи: „Да върнем достойнството на хората в Ботевградска община.” Основен приоритети  в предизборната програма са редица дейности в социалната сфера, поетапна подмяна на водопровода в града и селата, създаване на условия за намаляване на безработицата и други.

Официален гост на конференцията бе народният представител Корнелия Нинова. Тя представи кратък отчет за едногодишната си дейност като народен представител, избран от 26 Многомандатен избирателен район. Нинова също изтъкна, че изборите за местна власт са много по-важни от националните избори. „Да имаш кмет е много по-важно от това да имаш народен представител. Защото кметът е най-близо до ежедневните въпроси на хората. Той е човекът, който трябва да ги решава”, подчерта тя. Корнелия Нинова пожела на съпартийците си от Общината Ботевград да водят предизборната борба с повече самочувствие и позитивизъм.