Свети Трифон е един от най-тачените българските народни празници и в нашия край. Той се отбелязва на 1 февруари като Ден на лозаря. По този повод община Ботевград и дружество „Орханиец” организират тържество, което ще се проведе в зелинския манастир „Рождество на Пресвета Богородица” от 11.30 часа на горепосочената дата. 


Празничната програма в чест на Трифон Зарезан ще започне с водосвет за здраве. По традиция ще бъдат избрани Царица на лозята и Цар на виното. 


Претендентките за короната ще трябва да си отчупят по парче от обредния хляб. На която се падне парата, тя ще стане тазгодишната носителка на приза „Царица на лозята”. 


Кандидатите за Цар на виното ще дегустират отбрани вина, предоставени от организаторите. Призът ще бъде присъден на този, който познае от какви сортове грозде са произведени червените напитки. 


Новоизбраните Царица на лозята и Цар на виното ще изпълнят ритуала по зарязване на лозята. 


За доброто настроение на присъстващите на празника ще се погрижат народната певица Елена Сотирова - бивш солист на национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, и духов оркестър „Ботевград”.  


За гостите ще има по чаша червено вино и порция боб и зеле по манастирски.  


Организаторите са подготвили и забавни игри с награди.


Традицията по честването на празника в обителта „Рождество на Пресвета Богородица” в Зелин бе възстановена през миналата година с благосклонното съгласие на архиерейския наместник отец Борис и настоятелството при манастира.