Мл. инспектор Иван Гаврилов от РСПБЗН - Ботевград е сред отличените с приза "Пожарникар на годината 2016", раздел „Пожарогасителна и спасителна дейност”. Церемонията се организира за 22-ри пореден път. 


"Зная, че ежедневно преодолявате трудности, лишения и решавате множество сериозни проблеми. Професията ви възлага много отговорности, но и ви дава сили да помагате по всяко време на всеки оказал се в беда“. С тези думи министър Пламен Узунов се обърна към служителите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ по време на официалната церемония, съобщиха от пресцентъра на МВР.


На тържеството присъстваха главният секретар на МВР гл. комисар Георги Костов, ръководството на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, директорите на главните дирекции в структурата на министерството, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприян, председателят на фондация „Доверие и закрила” Христо Друмев, председателят на БЧК акад. Христо Григоров и други. 


Традиционният конкурс „Пожарникар на годината” има за цел да покаже съвременното лице и да утвърди постиженията на професията в осигуряването на пожарната безопасност, спасяването и защитата при бедствия. За първи път в историята на конкурса тази година бе присъдена специална комплексна награда за героизъм и демонстрирани високи професионални качества. Тя бе за РДПБЗН - Шумен и действията на служителите на дирекцията в 10-дневната спасителна операция край село Хитрино. 


Конкурсът се организира и провежда в четири раздела. Първият, в който се излъчва комплексен победител, е за държавни служители, работещи по различните направления на дейност. Вторият, според категорията на служителите, е за работещите в направление “Пожарогасителна и спасителна дейност”. Третият - за служители от направление “Контролна дейност”. Четвъртият обхваща направление „Превенция”. В специална категория категорията „Отличени” се присъждат награди за партньори, представители на изпълнителната и местната власт, общественици и доброволци. 


Комплексен победител тази година е комисар Стоян Колев, директор на РДПБЗН - Ст. Загора. Със заповед на министъра на вътрешните работи той е награден с „Почетен знак на МВР” I-ва степен. 


Победители в раздел „Пожарогасителна и спасителна дейност” станаха гл. инспектор Димитър Колев от РДПБЗН - Хасково, гл. инспектор Станко Лазов от РДПБЗН - В. Търново, мл. инспектор Кольо Кацаров от РДПБЗН - Пловдив, мл. инспектор Иван Гаврилов от РСПБЗН – Ботевград.


Мл. инспектор Иван Гаврилов от РСПБЗН - Ботевград е участвал в локализирането  и ликвидирането на 31 произшествия през 2016 година. На 28 декември той е част от екипа, оказал помощ на водач на полски ТИР при тежък пътен инцидент на автомагистрала „Хемус”.