Пред два магазина от веригата "Пикадили" във Варна избухнаха експлозии, потвърдиха от МВР. И двата взрива са станали в 4.15 часа тази сутрин, като информацията в областната дирекция е получена към 4.16 и 4.25 часа.

По последна информация експлозивите са били поставени пред централния вход на хипермаркета в кв. "Владислав Варненчик" и на задния вход на магазина в кв. "Младост".

Районът и на двата инцидента е отцепен, като на мястото има полицейски автомобили, а персоналът на магазините е изведен навън.

Засега няма информация за пострадали. Материалните щети обхващат изпочупени витринни стъкла и изкривени алуминиеви рамки.

В момента се извършва оглед от специалисти на ДОТИ от Варна, очакват се експерти от София и Бургас и предстои установяване на вида и големината на взривното вещество в самоделното устройство.

Проведени са разговори със собствениците и управителите на търговската верига, които са категорични, че до този момент не са получавали каквито и да е заплахи.

Третият магазин от веригата е на ул. "Чаталджа" и е отцепен от полицията.

Преди малко започна и евакуацията на гражданите, които се намират в МОЛ-а във Варна, тъй като той се намира до един от хипермаркетите "Пикадили" в кв. "Младост".

Заради получена бомбена заплаха целият персонал е изведен от сградата.

Преди десетина минути по радиоуредбите в магазина е наредено на всички да напуснат сградата. Посетителите и работещите в МОЛ-а са изведени през аварийните изходи и им е забранено да ползват асансьори и ескалатори.

Евакуацията на МОЛ "Варна" е започнала в 9:50 часа днес. 10 минути след началото на работния ден по радиоуредбата започва да тече съобщение "Всички присъстващи да напуснат сградата".

Съобщението е повтаряно многократно през цялото време, докато персоналът и посетителите на МОЛ-а са напускали през аварийният изход.

На никого не е обяснена причината за евакуацията. По информация на работещи вътре, още от сутринта магазинът от веригата "Пикадили", който е на партерния етаж на МОЛ-а не е бил отварян.

Вътре не е имало полицаи. Било е заключено и тъмно. В най-големия МОЛ във Варна работят около 1000 души на смяна. Въпреки, че те отварят за посетители в 10 часа, персоналът е на работните си места два часа по-рано. Екипи на ДОТИ-МВР са отцепили мястото и извършват проверки.