Всяка година на 19 февруари жителите на Етрополе отдават почит и преклонение пред саможертвата и подвига на Апостола на Свободата Васил Иванов Кунчев – Дякон Левски.
Днешното възпоменание започна един час преди обяд пред Морената с паметната плоча за Левски с изпълнения на Духовата музика към НЧ „Тодор Пеев-1871”.
Слово за живота, делото и революционната му дейност в Етрополе и Общината, произнесе Росица Христова – заместник-кмет на Общината.
В програмата, посветена на знаменателната дата, участваха група ученици от Професионалната гимназия „Тодор Пеев” и трио „Романтика”, с ръководител Боян Шаранов. Във възпоменанието се включиха момичетата и момчетата от отряд "Млад командос" и представители на РК "Традиция", които поеха почетния караул пред паметната плоча.
Присъстваха кметът на Димитър Димитров, председателят на Общинския съвет Марин Маринов, заместник-кметовете Росица Христова и Стефан Борисов, Марияна Драганска - секретар на Общината, кметове на кметства от селата, общински светници, служители в Общинска администрация и граждани.
С едноминутно мълчание и падане на колене множеството отдаде почит към Апостола. 
Цветя от политически, стопански и граждански организации и институции, учебни и културни заведения обсипаха Морената.
Това е мястото, в района на което е била къщата на касиера на Етрополския таен революционен комитет Илия Правченов, в която е изградено скривалище за Васил Левски.
Поклон, Дяконе!