На днешния ден отбелязваме възкресението на българската държава, която близо 500 години беше без своя политическа и духовна свобода.
В голямата битка за Свободата на България вземат участие и жителите на Етрополе и околните села, като подпомагат руските войни при зимното преминаване на Балкана.
Поради тази причина всяка година етрополци отбелязват по тържествен начин годишнината от онези събития.
Така стана и тази година.
След вдигане на националния флаг, паметникът на падналите във войните етрополци беше буквално отрупан с цветя от името на Кмета на Община Етрополе Димитър Димитров и Председателя на Общински съвет Марин Маринов, Местна коалиция „Етрополе”, Общинския съвет на БСП-Етрополе, ПП "ГЕРБ", Алианс български командоси, Елаците-Мед АД, Геотехмин ООД, СУ "Христо Ясенов", ПГ "Тодор Пеев", ОУ "Хр.Ботев" гр.Етрополе, ОУ "Хр.Ботев" с.Лопян, ОУ "Г.Бенковски" с.М.Искър", Движение Русофили, НЧ "Тодор Пеев-1871", Български антифашистки съюз, Демократичен съюз на жените, Сдружение на диабетиците, Организация на инвалидите, Исторически музей - Етрополе, РК "Традиция", ДГ "Звънче", РПК.
След което тържеството продължи в големия салон на НЧ „Тодор Пеев-1871”.
С приветствие по повод празника към присъстващите се обърна кметът на Общината Димитър Димитров.
„За мен е удоволствие да Ви поздравя по повод  Националния празник на Рeпублика България 3 март и 141 години от Освобождението на страната ни от османско иго! В ден като днешния повече от всякога сме горди, че сме потомци на славен и борбен народ. Длъжни сме да тачим своята история и да не забравяме тези дни, носещи дух на патриотизъм.” – така той започна своето слово.
И още:       
„Нашите наследници  трябва да знаят и тачат спомена за славните бойци и революционери, за изключителния героизъм на българските опълченци, за саможертвата на хилядите руски, финландски и румънски войници, които чрез своята преданост и нечувано себеотрицание отдадоха живота си в името и за свободата на нашето Отечество!”
Концерта осъществиха ТА "Балканска младост" гр.Етрополе и великолепните изпълнители от Трио български тенори "Уникалните гласове".
За уникалните им изпълнения на арии от известни опери, български и най-вече популярни руски песни, публиката ги награди с нестихващи аплодисменти. Заключителната им песен беше изслушана със ставане на крака.
За всички участници беше прекрасната кошница с цветя от името на Кмета на община Етрополе Димитър Димитров и Председателя на Общински съвет-Етрополе Марин Маринов.