В Етрополе годишнината от гибелта на Апостола на Свободата беше отбелязана пред Морената с възпоменателната плоча за Васил Левски.
С умелото вплитане на биографични моменти, рецитал и песни за Левски в тържественото отбелязване на годишнината от неговата гибел, присъстващите имаха възможност да проследят жизнения път на Апостола от Карлово до Бесилката.
Жизненият път на Апостола във величавия поход към Освобождението на поробения народ от турско робство го проследи в своето слово и директорката на ПГ „Тодор Пеев” Десислава Найденова:
„Надхвърлил границите на всички човешки измерения, Левски извървява трудния път от Карлово до Къкрина, вярвайки във възкресението на свободна България. Той предаде своята вяра и на последователите си и ги накара да осъзнаят, че съдбата им е в собствените ръце.
Рядко природата влага толкова много добродетели в един човек. В Левски са еднакво застъпени душевната мекота с революционната твърдост; мечтателят - с човека на делото, способността на водача - със смирението на мъдреца. Той пробужда цяла България, чрез магията на своята цялостно завършена, съвършена личност.”
Етрополе е част от дългия път на Апостола към организиране на всенародната съпротива срещу поробителите чрез създадените от него многобройни тайни революционни комитети в цялата страна.
„През далечната 1870 година Левски идва за първи път в нашия град с една основна цел - да събере съмишленици и да създаде таен революционен комитет. Срещата се провежда в дома на етрополеца Тодор Пеев, който става един от най-добрите приятели на Апостола.
При второто му идване в града, през 1871 година, се провежда заседание на местния революционен комитет.
Етрополският манастир „Света Троица“ също пази спомена за Левски. И до днес се съхранява и показва, като реликва, скривалището на Левски, намиращото се в покоите на обителта.”
Спорът дали Левски трябва да бъде канонизиран, в Етрополе не стои на дневен ред. Няма човек който да не е скътал дълбоко в душата и сърцето си неговата свещена икона.
Подчертаха го и на днешното възпоменателно събиране пред морената:
- с едноминутното мълчание и падане на колене;
- с отрупаната с венци и букети цветя морена;
- с желанието на младото етрополско поколение да се снима пред нея;
- с молбата на онова малко момиченце към неговата учителка, да му прочете какво е написано на плочата;
- с почетния „караул” от членове на РК „Традиция”.
Венци и букети цветя бяха положени от:
- Кмета на Общината Димитър Димитров и председателя на Общинския съвет Марин Маринов
- Елаците-МЕД и Геотехмин
- Общински съвет на БСП
- Колектива и учениците на СУ „Христо Ясенов”
- Колектива и учениците на ПГ „Тодор Пеев”
- ОУ „Христо Ботев” – Етрополе
- ДГ „Звънче”
- ДГ „Слънчице”
- Историческия музей
- РК „Традиция” – Етрополе
- Движение Русофили
- НЧ „Тодор Пеев-1871”
Общинските организации на:
- Български антифашистки съюз
- Демократичен съюз на жените
- Сдружение на диабетиците
- Организация на инвалидите
- От ученици в етрополските училища.
След което бяха направени много снимки за спомен пред отрупаната с цветя морена.


В днешното възпоменание, по повод 146-та годишнина от гибелта на Васил Левски, взеха участие ученици от ПГ „Тодор Пеев”, от ОУ „Христо Ботев” – Етрополе и Вокална група към Етрополското читалище, с ръководител Цветелина Овчавора.