Пет месеца преди изтичането на договора за генерално спонсорство на "Арена Армеец София" държавната фирма, стопанисваща съоръжението - "Национална спортна база" ЕАД (НСБ), откри процедура по осигуряването на нов дългосрочен контракт за името на столичната зала. Действащото споразумение със ЗАД "Армеец" изтича на 17 юли 2017 г., а в средата на миналия месец НСБ публикува на официалния си сайт покана до "всички заинтересовани страни" да внесат предложения за бъдещо сътрудничество най-късно до 22 февруари.


В уречения срок в деловодството на държавното дружество е постъпило само едно официално писмо и то е изпратено от настоящия генерален спонсор. Това значи, че почти сигурно най-голямата спортна зала в България ще продължи да носи името на застрахователната компания и в бъдеще. Най-вероятно обаче занапред "Армеец" ще трябва да плаща по-голяма сума за това право.


"При бъдещите разговори за сключване на нов договор за генерално спонсорство на зала "Арена Армеец София" ръководството на "Национална спортна база" ЕАД категорично ще отстоява позициите за подобряване на определени параметри в полза на представляваното от мен дружество - отговори на запитване на "Сега" изп. директор на НСБ Пламен Манолов. - Категоричната ни позиция е следствие на повишеното обществено одобрение за дейността на "Арена Армеец София", което е резултат на адекватните мерки за подобряване на управлението и публичния образ на залата у нас и в чужбина, взети през последните две години от ръководството на НСБ."


Настоящият договор бе сключен през юли 2011 г., две седмици преди официалното откриване на залата. Подписаха го тогавашният спортен министър Свилен Нейков и изп. директор на НСБ Петър Божилов - от страна на държавата, и двамата изп. директори на "Армеец" - Цветанка Крумова и Румен Георгиев. От застрахователното дружество тогава разкриха, че са се ангажирали да плащат по 1 080 000 лв. годишно и да правят "допълнителни инвестиции" за около 100 000 лв. всяка година. Това означава, че за целия 6-годишен срок на договора генералният спонсор трябва да е изплатил около 7 млн. лв. на НСБ. По неофициални данни годишната издръжка на залата е към 2 млн. лв.


"Сега"