Европейският шампионат за кадетки - дивизия Б, бе открит с кратко слово от Радмила Търнър, координатор в женското направление на ФИБА Европа. Това стана в ботевградската зала "Балкан" преди започването на третия мач от програмата за първия ден на първенството. Г-жа Търнър стана европейска клубна шампионка с женския тим на "Левски" през 1984 година, тогава бе с моминската си фамилия Василева.

Първите четири срещи в Ботевград и Правец бяха изключително оспорвани, като победителките станаха известни едва в последните десетина секунди. В Ботевград при непрекъсната смяна на лидерството Гърция се наложи в първия мач срещу Англия с 58-56, като 9 секунди преди сирената англичанките на два пъти не успяха да отбележат. По същото време в Правец трудно откриваемите на баскетболната карта Швейцария и Люксембург изиграха здрав мач, в който късметът бе за Швейцария - 55-52.

Втората среща в Ботевград предложи изключителна битка не само на игралното поле, но и по трибуните, изпълнени от привърженици на отборите на Словения и Ирландия. Спечелиха младите ирландки с 55-53, за радост на по-колоритните им фенове. В Правец пък Дания изтръгна победата над Португалия с 49-47.

Третите сещи вече откроиха поларизация в класите. В Ботевград Холандия разби тима на Босна и Херцеговина с 80-46. По същото време в Правец Словакия стори същото с Естония - 63-44.

Двата последни мача бяха от група D. В Правец Румъния измъкна победата срещу Хърватия с 1 точка разлика - 55-54, а в Ботевград Финландия нямаше проблеми с Черна гора - 84-65.

Петър Наков