Велислава Костова e на 28 години. Живее и работи в Ботевград. Амбицирана съм да се развивам и да постигам успехи. Завършила съм специалност „Международни икономически отношение” и магистърска програма „Бизнес финанси“. Занимавам се с частен бизнес от 10 години. Ловът, спортът и пътуванията са моите занимания през свободното време.


Какъв е личният Ви мотив да се кандидатирате за народен представител? С какво смятате, че реално може да допринесете за подобряване живота на хората в страната и какво Ви дава увереност, че може да се справите?


В живота си никога не съм гледала безучастно. Ненавиждам бездействието, което голяма част от политиците проявяват. Считам, че младите хора не трябва да поемат по лесния път да напуснат държавата или просто да стоят отстрани, а да се включат активно и да работим заедно за промяната, която искаме. Досега целите, които съм си поставяла в личен план, съм ги постигала, изключително съм мотивирана да вложа моите  знания, усилия и възможности в едно обществено полезно дело, за просперитета на хората в България.


Кои според Вас са основните проблеми в обществено-икономическия живот на България и как виждате тяхното разрешаване?


Образование, здравеопазване и култура – човешкият капитал е най-важният за България. Необразованата нация е обречена на провал, затова и образованието трябва да бъде приоритет номер едно за всяка политическа сила. 


Настояваме парите за образование да се увеличат до 4,5 % от БВП, а за култура – двойно спрямо сега. Държавата мощно трябва да инвестира в образование, здравеопазване и култура. Вдигане на прага на регистрация по ДДС от 50 000 лв. на 200 000 лв.


Намаляване на ДДС до достигане на 18 % ставка за 4 години, което ще остави в джоба на хората и бизнеса над 1 млрд лева. 


Новата цел на България трябва да е постигането на европейски стандарт на живот с по-високите доходи и решаване на тежкия демографски проблем.


Какви конкретни законодателни мерки смятате, че трябва да бъдат приети с приоритет от 44-то Народно събрание?


Неотложна задача пред 44-то Народно събрание е приемането на антикорупционен закон, които да сложи край на дребния шантаж от администрацията спрямо бизнеса и гражданите, както и да спре източването на държавния бюджет. Като човек от частния бизнес, смятам, че е необходимо държавата да се отдръпне назад и да остави бизнесът  да се развива, да се намалят административните тежести над бизнеса и като част от Реформаторския  блок ще работя това да се случи. 


В образованието, здравеопазването и сигурността, обаче, трябва да имаме силна държава, която да гарантира спокойствието на всеки гражданин, затова от коалиция Реформаторски блок – Глас народен сме си поставили тази задача.


Запознатите ли сте с основните проблеми на Софийска област? Кои са те и как ще работите за тяхно разрешаване, ако бъдете избрана за народен представител? 


Както знаете Софийска област е на голяма територия и всяка община има свои локални проблеми. Имам целият екип на ДБГ и РБ София област зад гърба си и заедно ще работим за решаването на проблемите, един от които е инфраструктурата. До Ботевград има магистрала, но до Етрополе пътят всяка пролет е осеян с нови дупки. Водоснабдяването и проблемите с болницата в Ботевград също са от съществено значение и ще бъдат сред приоритетите ми за следващата година. В Самоков проблем също е лошата инфраструктура – от която и страна да се опиташ да влезеш в града, има разбира пътна настилка, а по села дори няма и асфалт. 


За намирането на решения на истинските проблеми ще са нужни общи усилия, затова имам отбор зад себе си. 


Как оценявате работата на органите на местно самоуправление в община Ботевград - общински съвет и общинска администрация? 


Като ново управление е видно, че полагат големи усилия за налагане на нов имидж пред гражданите на общината.  Подобрено е качественото на изпълнение на административните  услуги. 


Каква е оценката Ви за развитието на общината и с какво смятате, че може да повлияете върху подобряване на жизнената среда в нашата община, ако бъдете избран за народен представител? 


Смятам, че на този етап проблемът с безработицата е налице и аз ще работя за привличането и изпълнението на инвестиционни проекти, разширяване работата по социалните програми. Ботевград има голям потенциал за развитие на малкия и среден бизнес и той трябва да се развива. 


В каква държава искат да живеят днес младите българи? 


В държава, която осигурява  добро образование, качествено здравеопазване, развитие на културата и гарантира сигурността на гражданите си. В която всеки можещ и знаещ човек, може да реализира своя капацитет и да бъде морално удовлетворен и горд, че живее в България.


Какво е Вашето послание към избирателите? 


Посланието ми към избирателите е: първо, да не са безучастни и да излязат да гласуват, защото се нуждаем от промяна,а за целта ни е нужна Вашата подкрепа; второ, да гласуват с бюлетина №21 с преференция 2.


Какъв ангажимент Вие лично бихте поели към тях? 


Ще работя за подобряване на жизнения стандарт на младите хора в България. Ще се вслушвам в гласа на всеки гражданин и в неговото мнение, защото е личност, за която ние ще работим.


Всеки от Вас е важен, ценен и специален за бъдещето на България. Общи усилия = сигурен успех!


Купуването и продаването на гласове е престъпление!


По желание на кандидата за народен представител изключваме коментарите от анонимни потребители на сайта. Ако желаете да изразите Вашето мнение под интервюто, може да го направите като регистриран потребител или чрез Вашия фейсбук профил.