Както вече съобщихме, че за днес в Етрополе бяха предвидени беседи във връзка с обявения от Геотехмин ООД и Елаците-Мед Ад ученически конкурс „Съкровища от миналото – животът и трудът на хората от моя роден край“ 2017.  
Преминаха на три етапа: за учениците от СУ „Христо Ясенов” до обяд имаше две – за учениците от ІІ до ІV клас и за тези от V до VІІ клас.
В ОУ „Христо Ботев”  беше една след обяд, като групата беше сборна с ученици от І до VІІ клас.
Проведоха ги членовете на Сдружение „Българска история” Иван Кънчев и Марио Мишев. Между другото, по бащина линия Марио Мишев е от Етрополе - от рода Мишеви. Неговата прабаба Елена Мишева е била учителка в града ни.
Инициативи, като днешната, двамата реализират в продължение на 3 години. В Етрополе са по покана на Геотехмин ООД и Елаците-Мед Ад във връзка с организирания ученически конкурс „Съкровища от миналото – животът и трудът на хората от моя роден край“ 2017.
Беседите бяха събразени с възрастовите особености на учениците.
Всяка една от тях беше на презентативна основа с определена тематична насоченост:
- с първата група в гимназията това беше българската природа и български учени. 
- с втората: Априлското въстание, постиженията на България в областта на научните технологии  и  традиционните български празници.
- с групата в основното училище беседите бяха насочени към природата на България, българските традиции и българските изобретения.
Всичкото това беше пречупено през призмата на предстоящия конкурс, в помощ на учениците как да развият зададените конкурсни задачи.
Беседите наистина грабнаха вниманието им, като някои се включиха със свои интересни неща, които са чули от своите родители и близки.
Лекторите се стремяха да убедят своите слушатели в това, колко е важно младите хора на България да бъдат активни, отговорни и мотивирани. Като разговарят със воите родители и по-възрастни за миналото, за техния труд, за условията на живот по тяхното време, за интересни семейни истории и случки, да ги записват. Така ще опознаят и съхранят историята на рода и на родния край.