С КОННИ НАДБЯГВАНИЯ И СЪСТЕЗАНИЯ БЕ ОТБЕЛЯЗАН РОМСКИЯТ ПРАЗНИК В ОБЩИНА ЕТРОПОЛЕ


Денят официално е обявен като такъв на 8 април 1990 година, на ІV-тия Световен ромски конгрес на Международната организация ,,Романо юнион’’. В чест на първата международна среща на представители на ромския етнос по време на Първия Ромски конгрес, проведен на 8 април 1971 година в Лондон. Тогава са приети ромският химн и знаме. Ромският химн е популярната песен ,,Джелем, джелем’’, по текст на сръбския композитор Жарко Йованович. Ромското знаме представлява червено колело върху синьо и зелено поле, символизиращи небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото.
На тази дата се чества освобождаването на ромите от концентрационния лагер Аушвиц в края на Втората световна война.
По повод напразника им, от няколко години в Етрополе се провежда среща на ромитеживеещи  по долината на река Искър.
Без да са оформени като отбори или като отделни епи по селища, много от дошлите със своите кони, участват в организираните състезания по конни надбягвания /кушии/. Преди години имаше и такова за най-силен кон, но се премахна поради нечовешкото третиране на животните.
Продължава състезанието за най-атрактивен кон, както и за най-атрактивен цигански танц.
Така беше и на този празник с участието на 21 състезатели в надбягването.
Победителите:
• На първо място в кушията е Марко Христов Цветков, следван от Валентин Ангелов и Марко Цветков.
• Наградата за елитен, атрактивен кон отиде при Марко Цветков.
• В надиграването първото беше отредено за Гергина Георгиева, второто за Дида Ангелова, а на трето място се нареди Таня Цветанова.
Наградите връчи Росица Христова - заместник-кмет на Общината. Останалото беше празник като на празник, а Младежкият духов оркестър поддържаше през цялото време празничното настроение. Сергии, среща между стари добри и не до там добри приятели. Завързване на нови приятелства. Търговски сделки, гълчава.
И много добра организация от страна на инциаторите на празника.


Снимки: Общината