На 14.04.2017 год. от 08:30 часа в зелената класна стая на ОУ “Христо Ботев” – гр. Етрополе се проведе публична изява по проекта “Твоят час” - Занимателна биология и химия, в която учениците показаха практически умения при правене на следните химични опити :
1. Марио Петров Атанасов от 8 клас извърши горене на сяра и направи извод, че тя гори със синкав пламък, образува се серен диоксид, който има задушлива миризма и е отровен. От него при охлаждане във въздуха се образуват киселинни дъждове, които унищожават растенията и паметниците на културата.
2. Димитър Славчов Костов от 8 клас разтвори в три епруветки нишесте, захар и спирт.
След направените опити той направи извод, че едни вещества - захар и спирт се разтварят много добре във вода, а други - например нишестето не се разтварят във вода.
3. Стефани Иванова Цветанова доказа основния химичен характер на натриевата основа с лакмус, който се оцвети от жълто в синьо, а киселинният характер на солната киселина доказа с лакмус, който се оцвети от жълто в червено. Направи сравнение за основния и киселинния химичен характер на съединенията. Установи, че основния химичен характер на натриевата основа може да се докаже и с течния индикатор фенолфталеин. Разтворът се оцвети в малинено червено.
4. Илияна Иванова Иванова от 7 клас направи химичен опит с натриев хидроген карбонат и добави оцетна киселина, при което се отделиха мехурчета от въглероден диоксид. Тя разказа за вредата на въглеродния дикоксид върху природата и човека.
5. Кристиян Валентинов Николов от 5 клас направи изгаряне на магнезива лента върху пламъка на спиртната лампа, при което тя изгоря бурно с ослепителна светлина. Той разказа са свойствата на магнезия като метал и за участието му във фотосинтезата при растенията, и за значението му при човека.
6. Събрина Людмилова Тодорова от 8 клас направи химичен опит на натрий с вода. Реакцията протече бурно и се образува натриева основа. Тя разказа за практическото приложение на натриевата основа за производството на перилни препарати, бои и др.


Извършени бяха и още химични опити, в които взеха участие  още ученици от извънкласната дейност „ Занимателна биология и химия” .


Гости на предсавителната изява бяха служителите от Общинска администрация Етрополе Добромир Василев Пенков и Цветин Василев Кръстев, родители, журналисти и др.
Текст и снимки: Красимира Кръстева