От началото на тази седмица започна третирането против кърлежи в тревните площи във всички детски градини и училища в общината, както и в градски парк, и междублоковите пространства - общо 9 декара, в Ботевград.


Процедурата се извършва от софийската фирма „ДДД – Рамбо инсекта“ ЕООД, а договорът с общината е на стойност около 2 500 лв. Той включва обработката на общо 183 декара зелени площи. След като завърши пръскането против кърлежи, фирмата-изпълнителка ще пръска и против комари. Предвидени са две такива процедури, едната е в края на април и началото на май, другата – август - септември. Поставени ще бъдат и препарати против гризачи в 300 шахти на канализацията в Ботевград. 


Според изискванията третираните терени са обозначени с табели с информация за използвания препарат, разрешен за употреба от Министерството на здравеопазването, фирмата изпълнител и телефон за контакти. 


Да припомним, че топлото време и влагата благоприятстват развитието на кърлежите, а те, както знаем, са причинители на редица сериозони инфекциозни заболявания. Сред тях са лаймска болест, марсилска треска, кримската-конго хеморагична треска ку-треска и други.


Модел на поведение след ухапване от кърлеж:


-забитият в тялото кърлеж се изтегля с пинсета чрез постепенно издърпване, без въртене и без извиване;


-насочване към хирургично отделение – при дълбоко впит кърлеж или при останали части от него след опит за отстраняване;


-щателна дезинфекция на кожата след отстраняване на кърлежа – с йод, спирт или одеколон;


-отстраненият от тялото кърлеж се носи за изследване. В противен случай се унищожава.


Профилактика срещу ухапване от кърлеж:


-носене на предпазно облекло  в светли цветове при навлизане в райони с гъста растителност;


-използване на репеленти за кожата и перметрин за дрехите;


-ежедневен оглед на тялото за впити кърлежи, с цел недопускане на продължителен престой /особено внимание трябва да се обръща на “предпочитаните” от кърлежите места – окосмената част на главата, корема, под мишниците, в слабините и в гънките на коляното;


-оглед на домашните кучета;


-редовно почистване на падналите клони и гниещите листа, окосяване на тревата, ограничаване достъпа на животни в тревните площи на населените места.