От днес започна третирането против кърлежи на още 50 декара тревни площи около детските площадки в жилищните квартали „Саранск“ и „Васил Левски“, до храм „Успение на Пресвета Богородица“, както и в центъра на Ботевград. До тази мярка се стигна след зачестили сигнали за ухапвания. Процедурата се извършва от фирма „ДДД – Рамбо инсекта“ ЕООД. 


Да припомним, че всяка година обработката на терените против кърлежи и комари включва общо 183 декара зелени площи. Третирането е разделено на две процедури, едната е в края на април и началото на май, другата през август - септември. 


Според изискванията, третираните терени са обозначени с табели с информация за използвания препарат, разрешен за употреба от Министерството на здравеопазването, фирмата изпълнител и телефон за контакти. 


Топлото време и влагата благоприятстват развитието на кърлежите, а те, както знаем, са причинители на редица сериозни инфекциозни заболявания. Сред тях са лаймска болест, марсилска треска, кримската-конго хеморагична треска ку-треска и други.


Модел на поведение след ухапване от кърлеж:


-забитият в тялото кърлеж се изтегля с пинсета чрез постепенно издърпване, без въртене и без извиване;


-насочване към хирургично отделение – при дълбоко впит кърлеж или при останали части от него след опит за отстраняване;


-щателна дезинфекция на кожата след отстраняване на кърлежа – с йод, спирт или одеколон;


-отстраненият от тялото кърлеж се носи за изследване. В противен случай се унищожава.


Профилактика срещу ухапване от кърлеж:


-носене на предпазно облекло  в светли цветове при навлизане в райони с гъста растителност;


-използване на репеленти за кожата и перметрин за дрехите;


-ежедневен оглед на тялото за впити кърлежи, с цел недопускане на продължителен престой /особено внимание трябва да се обръща на “предпочитаните” от кърлежите места – окосмената част на главата, корема, под мишниците, в слабините и в гънките на коляното;


-оглед на домашните кучета;


-редовно почистване на падналите клони и гниещите листа, окосяване на тревата, ограничаване достъпа на животни в тревните площи на населените места.