Националният отбор на България по Таекуон-До ITF отново е трета сила в Европа. Националите ни спечелиха 42 медала на първенството на Стария континент в Ливърпул и се наредиха на трето място в комплексното класиране след Русия и Украйна. Активът на българите е 11 златни, 11 сребърни и 20 бронзови отличия.

В зала "Ехо Арена" в града на Бийтълс мереха сили 786 състезатели от Европа. Състезателите на Таек-кион се завърнаха с 2 сребърни и 3 бронзови медала.


В своя дебют при мъжете вице европейски шампион в категория +85 стана Николай Петков, който отстъпи с една точка на световния шампион Денис Марцевич, който по-късно завоюва и европейската шампионска титла.

Пламена Иванова спечели два бронзови медала на специална техника и отборен спаринг при девойки старша възраст.

Евгения Иванова завоюва сребро на отборния спаринг при девойки младша възраст.

Цветомир Йолов остана със бронз след оспорвана среща с украинец в кат.57 кг. юноши младша възраст.

Габриел Витков бе елиминиран от руснакa Игор Наумов -, който го поведе с една точка в последните 15 секунди на мача в най-оспорваната и многобройна категория -57 кг. при юноши старша възраст, където имаше 16 състезатели .По -късно Наумов стана европейски шампион в категорията.

 

В същото време други трима състезатели ,трениращи под ръководството на Борислав Витков взеха участие в държавното първенство по Кик бокс -лайт контакт в Габрово.

Цветелин Кръстанов безапелационно стана шампион в кат. до 52 кг. при юноши младша възраст.Христо Велчев спечели шампионската титла в тежката катег. до 94 кг.

Поради грешка в жребия Христо Цаков,който е юноша,се наложи да мери сили при мъже категория 69 кг..Това не му попречи и след две победи грабна златото и стана шампион в категорията.

На 03 и 04 юни клуб Таек-кион ще бъде домакин на VI -републикански турнир за деца,юноши и девойки ,който ще се проведе в зала Арена Ботевград.

 

Борислав Витков