Инициативата „Европейска нощ на музеите” ще се проведе на 20 май. Исторически музей – Ботевград ще се включи в нея с различни прояви. От 19 часа започва музикално-поетичен рецитал на литературен клуб „Пегас” към читалище „Добри Чинтулов” – София. 


От 20.30 часа ще бъде открита изложбата „В началото бе буквата”, посветена на 1150-годишнината от създаването на славянската писменост и от Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий. Експозицията е подготвена през 2013 год. Кирило-Методиевския научен център към Българската академия на науките, с подкрепата на Националния археологически институт с музей на БАН, Научния архив на БАН и Националния исторически музей. Тя разказва за употребата на различните графични системи на територията на българските земи в един широк времеви диапазон от петото хилядолетие преди Христа до наши дни – от врязаните знаци върху керамика през частично съхранените тракийски писмени паметници, многобройните гръцки и латински надписи върху камък и метал до най-ранните текстове, написани на старобългарски посредством двете графични системи – глаголицата и кирилицата.


Изложбата има и варианти на английски, немски, италиански, словашки и полски език, които са гостували в съответните държави. 


От 21 часа ще бъде представена книгата „Разкрити документи за гроба и костите на Левски и Бенковски” с автор Николай Иванов. Представянето ще бъде съпроводено с прожекция на филм и с изложба. 


От 22 до 1 часа ще бъдат показани компютърни разработки за Апостола на българската свобода. Те са посветени на 180 години от неговото рождение. 


На 20 май входът в Исторически музей – Ботевград е свободен.