Изкуство и терапия се срещат в живота и творчеството на две дами, чиито творби вдъхновени от живота,както вече писахме, бяха представени на 19 май 2017 г. от 19:30 ч. във видео-залата на читалище „Тодор Пеев“, гр. Етрополе.
„Рисуването е начинът да изразя себе си, скритите ми душевни вълнения.“ споделя Божидара Стоева, а Весела Стамболиева прави живота на хората по-красив чрез думи - писано слово.
Божидара Стоева - Дара е последната ученичка на феноменалната Стефка Балджиева, създателка на техниката за подсъзнателна живопис и арт-терапия в България. Стефка оставя след себе си над 5000 творби, обучава стотици ученици по цял свят, представя своите творби в над 22 изложби в страната и чужбина и  е носител на три златни отличия за принос в съвременната живопис, едно от които е с международно признание (Дубай, 1999 г.). Методиката й на рисуване е отразена в енциклопедията „Кой кой е в България”. Единствената българска художничка, чиито творби са оценени от „Сотбис”. Така в далчечната 2004 година Дара среща своята бъдеща учителка и изкуството й. Минават години но, любовта към картините на Стефка остава. Дара е привлечена от картините на Стефка, които могат да се усетят с душата и сърцето. Вече поела по пътя на мануалната терапия и енергийно лечение, през 2011 година Дара придобива квалификация Рейки терапевт 2-ро ниво, преминавайки през методите на енергийно лечение, инициации на Махатма 13D мастер лечител, Тета лечение, Хоопонопоно и така стига до Арт-терапията. Цикълът е затворен напълно, а по стечение на обстоятелствата, Дара става една от последните ученички на Стефка Балджиева. През пролетта на 2013 година получава инициацията за арт-терапевт лично от Стефка, за да продължи по пътя към творчеството, като терапия и себеизразяване. В края на 2013 г. участва в първата си групова изложба със своята картина „Усмивката на слънчогледите“ в Дхаран, Непал.


От този момент насам енергийните картини са начин на живот и средство за арт- терапия за Дара и хората около онея, която за себе си казва: „Просто трябва да оставим тази лечебна енергия от източника да тече свободно и да трансформира всичко по пътя си.“. Тя твори с пръсти или шпакла, понякога и с четка, чрез техниките от школата за нетрадиционна живопис, основно на платно, но не по-малко интересни са предметите от бита, които заживяват нов живот след нейната цветна намеса.


В края на 2014 г. заминава за Австрия и от тогава работи и твори изцяло на австрийска земя. Там прави своите четири малки изяви сред колеги и гости на хотелите, в които работи. Нейни картини вече живеят в Русия, Молдова, Италия, Босна и Херцеговина, Хърватска, Австрия, Словакия, Словения, Таджикистан и, разбира се, в България. Осем-девет месеца от годината тя живее в австрийските курорти, а през почивките просто пътува с мъжа до себе си. Така осъществява и другата си мечта – да обиколи света.
Дара е родом от планинския град Етрополе, от където черпи вдъхновение и където се връща с благодарност и любов след всяко свое пътешествие. Не случайно за първи път в България, нейните картини ще бъдат представени точно там, на родна земя и сред свои хора.
 


Енергийните картини на Дара бяха придружени от поезия, специални послания и представяне на най-новите книги на Весела Стамболиева:
„Когато Душата проговори…“
„Бъди, защото СИ!“ – решението е Живот
„Посланията на Орлово Перо“ – Мъдростта на един велик индиански маг.
С помощта на писаното слово Весела изпраща своето послание за любов и творчество във всички аспекти от нашия живот, най-вече по отношение на самите себе си. И така картините на Дара и посланието на Весела идват заедно, за да хармонизират и балансират, изчистват и активират изцелителните процеси в нашите клетки. С любов, и в стих Весела Ви подарява картина:


Морето и вълшебството на бурните вълни...
Как плискат се върху брега безспир
и после се прибират уморени отново в своя дом –
в безкрайното море се приютяват.
Морето – вечно към брега стреми се то.
Ту гали нежно заспалата земя,
ту с ураганна сила бреговете то връхлита.
Ту с ромон тих приспивна песен пее то,
ту своя гняв във миг излива
върху заспалата земя.
Морето и вълшебството на бурните вълни...
Дали е гладко като огледало
или бурно като пред потоп,
то вечно към земята се стреми.
Дали е нежно в своята откровеност
или безпощадно в своята мощ,
не може без земята то.


Повече за енергийната техника на Дара и картините в стихове на Весела можаха да научите лично от тях, които присъстваха на изложбата и представянето на техни творби от 19 до 21 май във видео-залата на читалище „Тодор Пеев“, гр. Етрополе.
 
Статията написа Марияна Николова