Една от изненадите на днешния празник е запечатана на двете снимки към този материал. Нправихме ги под „гъбата” в центъра на града. Маса, лаптоп върху нея и интересен надпис, който грабва веднага вниманието: „Написаното остава. Пиши правилно!“
Оказа се, че това е част от Кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките.
Целта е да се привлече вниманието на учениците и родителите, законодателите, медиите, експертите – учители, изследователи, университетски преподаватели, институциите, свързани с образованието, към огромното значение на образованието и науката (и на грамотността като тяхна предпоставка) за развитието на обществото.
 И, ако правилно сме разбрали, поставено е началото на една продължителна и трудна битка срещу масово ширещата се неграмотност сред населението. Особено във форумите в почти всяка елекронна медия.
Позволяваме си да припомним някои от фрапиращите случаи, с които сме се сблъсквали в ежедневната ни работа при качване на новини и в нашия сайт:
- Тотално непознаване  и по-лошото, не спазане на правилото за пълния и кратък член на съществителните имена.
- Неправилното изписване на „който” – „които” в съчетаването им по род и число в изречение.
- Неправилното или погрешно използване на двата вида тирета в нашия език /късо и дълго/. Пример: На тържеството присъства Х.М.Т. – заместник-директор на...
- Неправилното използване или направо изпускане на запетаята.
- Заместването на букви от българската азбука с цифри / 6 = Ш, 4 = Ч/ или на латински букви за означаване на български /Q = Я/.
- Писане на цели текстове на латиница, вместо на нашата автентична, оригинална българска азбука. Още повече, че българският език  вече е признат за официален език в работните институции на Европейския съюз.
Да изброяваме ли още. Напоследък отново се заговори за опростяване на българската граматика, на езика ни с премахване на някои правила, като това за пълния и кратък член. И някои други такива. Дали ще опростим езика не знам, но със сиурност ще го опростачим. И ще го направим по-лесен за неграмотните.
Ето защо, на днешния ден, 24 май, казваме, че  на Централния площад в Етрополе беше поставено началото на борбата срещу това опростачване. 
Малки и големи имаха възможност чрез кратка диктовка да проверят знанията си по български правопис и пунктуация, като засвидетелстват почитта си към българската просвета и култура, към родния български език.
От 10.00 до 14.00 часа ученици от ХІ-г клас на СУ "Христо Ясенов", с класен ръководител Петя Георгиева, изчакваха търпеливо и посрещаха с внимание, всеки, който би се усмелил да провери своите познания.
Едно начинание, сравнимо, в днешните условия, с възрожденските ни просветители.