ПГТМ „Христо Ботев” чества днес 55 години от създаването си. Тържеството започна с патриотични възрожденски песни, а след това звучаха стихове от Христо Ботев и за него. Директорът на ПГТМ – Добрин Христов, поздрави ученици и учители  с юбилейната годишнина и произнесе слово, посветено на патрона на професионалната гимназия. 


„Благодарим на всички, които създадоха традиции и ни ги завещаваха, за да ги следваме с отговорност и ентусиазъм. Успехите, постиженията и мечтите ни са белязани с невидимото присъствие на Ботев. Той ще ни гледа винаги от пространството на вечността. А чрез всички нас, ще живее духът му – днес, утре и завинаги”, каза в словото си директорът на училището. 


По повод юбилея на учебното заведение поздрав към неговите възпитаници и учители отправи Христо Андреев – началник на Регионално управление по образование – София регион. Към пожеланията се присъедини и зам.-кметът на Община Ботевград Борис Борисов, който също уважи юбилейното тържество. Той прочете поздравителен адрес от кмета на Ботевград  - Иван Гавалюгов. 


„Училището е институцията, която възпитава бъдещето поколение. Благодарение на системния, качествен и упорит труд на десетки педагози, учениците имат възможност да изградят себе си като достойни и честни хора, точно каквото е била и личността на Вашия патрон – гениалния поет и революционер Христо Ботев. Пожелавам Ви да бъдете борбени, инициативни, мотивирани за нови успехи! Бъдете непримирими към несправедливостта  и неспирайте да вървите по Ботевите стъпки със сърце юнашко!”, гласи част от поздравлението на кмета.  


Училището получи поздравителни адреси от образователни и други институции, от организации и бивши свои възпитаници. 


Тържествената програма завърши с възстановка на последния бой на Ботев и неговата чета.  В двора на учебното заведение, в присъствието на ученици, учители и граждани, членове на регионалните клонове на Национално дружество „Традиция” – Лом, Панагюрище, София, Етрополе, Тетевен и други, възпроизведоха битката във Врачанския балкан. Сред участниците във възстановката бе и учителката от Ботевград Красимира Иванова. За да проследят участието й, бяха дошли нейни ученици и колеги от ОУ "Васил Левски" - Ботевград.   


Да припомним, че и тази година ПГТМ „Христо Ботев” има свои представители в Националния туристически поход „По стъпките на Ботевата чета – от Козлодуй до Околчица”. 


В навечерието на 2 юни – Ден на Ботев и загиналите за свободата на България, 30 ученици, предвождани от техния учител по история, представители на дружество „Орханиец” и Исторически музей – Ботевград  ще посетят Гурково, Скравена и Литаково, за да се поклонят пред тленните останки на Ботевите четници. Средствата за провеждане на поклонението са дарени от Георги и Росен Пацови, синове на покойния Иван Пацов - дългогодишен директор на Техникума.


Георги живее в София. Той ръководи собствена компания. Неговият брат Росен от години живее и работи в чужбина. И двамата са членове на дружество "Орханиец".