На 2 юни в село Скравена бе отдадена почит към светлия подвиг на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Празничната програма включваше редица прояви през целия ден.
Вечерта в църквата “Св. Козма и Дамян” бе отслужена панихида за героите. След това пред паметника-костница, където са експонирани 10 глави на Ботеви четници, се състоя тържествен митинг. Слова, посветени на подвига на Ботев и на смелите и родолюбиви скравенчани, съхранили тленните останки на Ботеви четници, произнесоха вицепрезидентът Ангел Марин и кметът на Скравена Иван Иванов

Кулминацията на вечерта бе тържествената проверка-заря, която бе проведена от военнослужещи в Танкова бригада - Горна Баня.

Официалното честване в Скравена на 133-тата годишнина от гибелта на Ботев и неговата чета уважиха депутатите Олимпи Кътев и Весела Драганова, правнукът на Христо Ботев Боян Ботьов, зам.кметът на Правец Никола Нитов, кметът на Ботевград Георги Георгиев, председателят на ОбС Маргарита Кирова, общински съветници, представители на партийни и неправителствени организации, на частни и общински фирми, на училища и детски градини, жители на село Скравена. Поздравителен адрес бе получен от областния управител Емил Иванов.