Общинският съветник Филип Филипов седна на предишното си място – при групата съветници от ГЕРБ. Това предизвика скандал в Общинския съвет. Председателстващият местния парламент Любомир Лилов го призова да заеме мястото между съветниците от БСП и ОББО, което му бе отредено, след като на едно от предишните заседания бе прочетена декларация от ГЕРБ, че сваля политическото си доверие от него. Филип Филипов напомни, че според Правилника за работа на ОбС – член 17 в Глава втора, трябва да има решение на групата съветници от партията за отстраняването му, а такова всъщност няма.


Любомир Лилов заяви, че председателят е този, който определя местата на съветниците. Филипов опонира, че такъв текст в Правилника няма. Лилов даде почивка от десет минути и поиска от адв. Якимов да намери въпросния текст. През това време съветниците влязоха в спор. Веселка Златева от БСП подчерта, че Общинската избирателна комисия не знае, че Филипов е отстранен от групата, а би трябвало да е уведомена за това. Той пък, от своя страна, трябва да реши дали да стане независим общински съветник, или да напусне ОбС.


Срещу Филипов „въстанаха” съветниците от ОББО. Реакцията им бе очаквана, тъй като той винаги е бил нещо като трън в очите, най-вече в тези на неформалния тартор на групата. С грозни подвиквания те подканяха Филипов да заеме мястото, отредено от председателя.


„Всички сме свидетели, тука в залата, как беше прочетена декларация и с ушите сме си чули, че той е отстранен от групата на ГЕРБ. След като му е определено място, значи той е длъжен да изпълнява решенията на председателя на Общинския съвет, всеки от нас е длъжен да го стори това нещо”, отсече Йорданка Лалчева.


Тихомир Найденов й опонира като заяви, че общински съветник не се изключва с декларация и добави: „По същата логика председателят може да каже на съветник от моята група да отиде да седне до г-н Георгиев.”.


„Хората чакат от нас решения, а не да се местим по столовете”, напомни на колегите си Спасен Ценов.


Съветничката от ГЕРБ Росица Милчева, която е организационен секретар на местната структура на партията, също взе отношение по темета. Тя потвърди, че има декларация от ГЕРБ за снемане доверието от съветника Филип Филипов. Дали има решение на групата и внесено ли е то в ОИК - така и не стана ясно, тъй като нито един съветник от ГЕРБ не направи коментар по този въпрос.


В спора се намеси и кметът на общината Иван Гавалюгов. „Ако искате председателят да определя местата на съветниците по свое усмотрение, променете Правилника за работа на Общинския съвет. И да работим. Извинявайте, но хората ще ни се смеят, щом разберат за какво се спори тук”, каза той. 


В крайна сметка се оказа, че нито в Правилника, нито в Закона за местно самоуправление и местна администрация има текст, според който председателят на ОбС може да определя местата на съветниците. След като и Лилов се увери в това, той даде ход на сесията.