Ако бъде одобрен за участие в турнира за ФИБА Европа, мъжкият баскетболен отбор на Балкан най-веротно ще започне от предвидените два квалификационни кръга за попълване на основната схема. Това е неофициалната информация, с която разполага засета БК Балкан.


Както вече съобщихме миналата седмица, жребият за турнира за Купата на ФИБА Европа, за който заявка е подал и отборът на Балкан, се отложи за неопределено време. Причината бе твърде големият брой заявки за участие, което затрудни определянето на схемата на втория по сила турнир на ФИБА, след този на Шампионската лига.


Това, което е ясно засега, е че 32 отбора от подалите заявки ще се включат в предварителните квалификации и само 8 от тях ще влязат основната схема на турнира. По неофициална информация сред тези 32 тима са Балкан, Рилски спортист, а вероятно и Берое, който не бе допуснат в по-силния турнир на Шампионската лига.


Квалификационните кръгове са два. В първия ще участват всичките 32 отбора, като регламентът е две срещи на разменено гостуване на 20 и 27 септември. След това за продължилите напред 16 отбора предстоят още два мача при разменени домакинства, които са на 4 и 11 октомври.


Прескочилите двете квалификации 8 отбора ще се присъединят към 24-те отбора, отпаднали от квалификациите на турнира за Шампионската лига, жребият за която ще се тегли на 11 юли..