На 12 юли (вчера) след продължително боледуване, на 82-годишна възраст почина Марин Георгиев Маринов, дългогодишен ръководител на „Микроелектроника”.


За ботевградчани и за хората, отдали живото си за развитието на българската електроника той ще остане пример за всеотдаен труд, творческо мислене и непримиримост за внедряване на световните новости в развитието на микроелектрониката в България.


Роден на 24 март 1935 година в с. Торос /Лазар Станево /, завършил средно образование в гр.Тетевен и висше във ВХТИ София.


По разпределение постъпва на работа в новоизграждащия се Завод за полупроводникови прибори в Ботевград, като технолог в цех” Материали”, един от първите специалисти, преминали обучение във фирмата CSF Франция, по чийто лиценз се изгражда завода в Ботевград.


Работи последователно като ръководител група, началник цех, зам.директор по производствените въпроси , а от февруари 1969 г като Директор на ЗПП.


До пенсионирането си през през 1992 година е несменяем директор на стопанските структури в областта на микроелектониката- НПСК-ПТ, СО” Микроелектроника ,ДФ” Микроелектроника”


Под негово ръководсво се изграждат новите мощности на завода - разширението за производство но силиви прибори, по лиценз на завод „Электровыпрямитель” Саранск, проидводствените мощности за интегрални схеми, реконструкцията на Института по микроелектроника в София, Института по полупроводникава техника в Ботевград, създава се ЦПК за микроелектрониката, база за развитие и внедряване на нестандартно оборудване. 


За всеотдайната си работа е награден с високи правителствени отличия-  НРБ - първа степен,Червено знаме на труда и Народен орден на труда- златен.


Заслужил деятел на техниката.


Активен общественик - дългогодишен член на бюрото на ОК на БСП, член на ОК на БКП, кандидат –член на ЦК на БКП. До послесния си ден бе активен член на Ботевградската организация на БСП.


През 2010г година Марин  Маринов бе удостоен със званието "почетен гражданин на Ботевград". Мотивите за отличието бяха: "значителен принос  в изграждане и обновяване на икономиката в града, превръщайки го в център на микроелектрониката. Значим принос  и за изграждането и модернизиране на инфраструктурата в Ботевград".


Колеги от “Микроелектроника” 


Поклон пред паметта му!