Марин Маринов - народен представител в 48-ото Народно събрание от Коалиция ГЕРБ – СДС, избран от Софийска област. 


Роден е в Етрополе. Адвокат по професия, магистър по Право от Софийския университет и магистър по Международни икономически отношение от УНСС


Както вече писахме, в качеството си на народен представител в 48-ото народно събрание Марин Маринов  отправя аргументирано питане към служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков за промяна на статута на пътя през Арабаконак от общински в държавен. От своя страна министърът отговаря, че през последните години предложения за собствеността на общинския път не са постъпвали от кметовете на Ботевград и Горна Малина. 


-Г-н Маринов, това Ваше питане има препдистория, споделете я за нашите читатели.


Аз съм човек от региона и съм запознат с доста от проблемите на общините Ботевград, Правец и Етрополе. Знам, че лошото състояние на пътя през Арабаконак е един от основните проблеми. Обсъдих този въпрос с представителите на местната власт в Ботевград - кмета и председателя на ОбС-Ботевград д-р Черняшки. Всъщност те ме запознаха с предисторията на проблема. Тя е свързана с размяна на документация през 2020 год. между общинското ръководство на Ботевград и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Има официално писмо от кмета Иван Гавалюгов до тогавашния министър на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Има и отговор от нея, с който той получава отказ. Затова и отговорът на министър Шишков, че предложения не е имало, ме озадачи. 


Но така или иначе по-важно е да се работи в посока разрешаване на проблема. Защото пътят е важен не толкова за общините, колкото за държавата. Сами виждате какво се случва по магистрала “Хемус“ в едни форсмажорни обстоятелства, когато тя е затворена или когато е претоварена, това е най-подходящият обходен път. Доста хора го използват дори и сега, въпреки че е в окаяно състояние. Но това в никакъв случай не са жители на двете общини – Ботевград и Горна Малина, а хора, които го ползват като алтернативно трасе на АМ “Хемус“. Затова повечето бъдещи народни представители от областта трябва да поставят този въпрос за решаване пред компетентните институции – пред АПИ, пред министъра на регионалното развитие и благоустройството. Защото общините не разполагат с финансов ресурс, за да ремонтират и поддържат този път. 


- За краткото време, през което бяхте народен представител в 48-ото Народно събрание, как оценявате работа си с общинските администрации в Софийска област и конкретно с общинската администрация в Ботевград?


Животът на последното Народно събрание беше доста кратък – около три месеца. Но въпреки това с мен лично и колегите народните представители от ГЕРБ често се свързваха представители на местната власт, защото в множеството кризи, в които се намират общините в момента, всички кметове изпитват доста трудности. Не можахме да съдействаме по всички въпроси. Но аз лично положих усилия да откликна на повечето от тях. 


- Бихте ли посочили конкретен проблем, по който сте взели отношение, освен за пътя през Арабаконак?


- Сред основните проблеми бяха закриването на полицейските участъци в Копривщица и Годеч. Опитахме се да ги разрешим и каквото можем да направим на ниво Народно събрание аз лично и колегата Младен Маринов. Но отново получихме отказ от служебния министър на вътрешните работи да възстанови тези управления. А двете общини се нуждаят от редовно полицейско присъствие. Надявам се, че в следващия парламент ще се намери удачно решение за този проблем. 


Търсили са ни във връзка с инфраструктурни проекти и ремонт на пътища, проблеми в сферата на образованието, спорта. Но за съжаление без редовно правителство, един народен представител трудно би могъл да окаже необходимото съдействие на кметовете от областта. 


Конкретно за община Ботевград мога да кажа, че кметът работи активно. Общинското ръководство се е обръщало към нас за разрешаване на проблеми, в това число и за ремонт на пътя през Арабаконак. Надявам се съвместната ни работа да продължи, да работим съвместно, ако получа доверието на хората от Софийска област и бъда избран отново за народен представител.


- Какво пожелание бихте отправили към жителите на Софийска област?


Пожелавам на всички да бъдат здрави и да търсим неща, които ни обединяват, а не такива, които ни разделят! Изборите идват и си отиват, по-важно е да останем хора, да запазим уважението помежду си. Защото само уважаващи се хора и хора, търсещи доброто, могат да работят за по-добър утрешен ден. 


Марин Маринов е на второ място в листата на Коалиция ГЕРБ – СДС за Софийска област. 


Купуването и продаването на гласове е престъпление!