Малките няма да учат писане и смятане, целта е да играят и да се социализират


Министерството на образованието и науката (МОН) предлага задължителна детска градина за децата, навършили 4-години. Обучението ще става в детските градини и ще се поема от държавата. Предложението ще бъде внесено през октомври, съобщи по Нова телевизия зам.-министърът на образованието Петър Николов.


"Става въпрос децата на четири години да ходят задължително на детска градина, не на училище", уточни той.


Целта е децата да се социализират и да създадат умения да общуват. "Освен това, при положение, че системата трябва задължително да обхване тези деца, то градината ще е и безплатна, и ще има места за всички", посочи Николов.


"Детската градина за 4-годишните деца трябва да стане задължителна. Няма да учат смятане, няма да учат писане и ченгелчета. Идеята е да играят с други деца, да се социализират. Става въпрос за детска градина, подчерта Николов.


Това означава, че тази детска градина ще стане безплатна за тези деца, тъй като е задължителна. "Тоест новината можеше да бъде и "Правят детската градина безплатна", уточни Николов. 


Дефицит на места в детските градини все още има в два града - София и Варна. "До момента, в който се въведе промяната, ако нещата се движат хронологично, този проблем ще бъде решен", убеден е зам.-министърът.


"Към момента, в който се въведе промяната, ще има места за всички деца. Няма как да направиш нещо задължително и да не осигуриш места”, категоричен е Николов.