Страхотната идея на играчите от втората златна генерация на Балкан за отбелязване на 30 години от спечелването на първата от трите поредни шампионски титли се осъществи в събота. След мача на националите ни с Беларус в ресторант Фреш се събра голяма част от онеци, които имаха заслуга за този огромен успех.


Инициативата бе на тогавашния капитан на Балкан Сашо Везенков, заедно с Коки Пеев. Огромна работа по реализирането й свърши и Кольо Фампарски. С техните усилия по организацията на събиието дойдоха голяма част от играчите, завоювали трофея. Идеята бе разширена с покана към всички баскетболисти, треньори и деятели, които имаха принос към спечелването на трите Купи на България 1986, 1987 и 1988 и на трите шампионски титли 1987, 1988 и 1989 година.


На честването бяха Сашо Везенков, Данчо Колев, Емил Йонов, Николай Пеев, Красимир Петров, Герасим Герасимов, Васил Бръснашки,  Драгомир Петков, Хрисимир Йотов, Христо Христов, Мирослав Ралчев, Георги Велчев, Христо Гергов, нямаше го Николай Доновски, който от години живее в Канада, както и Веско Тодоров. Големите отсъстващи бяха вече отишлите си от нашия свят Венци Славов, треньорът Иван Андреев и тогавашният му помощник Георги Христов, но тяхното място винаги ще остане запазено в сърцата на всички.


На купона бяха и играчи от първото златно поколение, които също играха известно време с този отбор, като Богомил Чанев, Марин Романски и Валентин Петков, както и Маргарит Вучев. Разбира се, и треньорът Иван Колев, който тогава бе председател на дружество Балкан. Както и Марин Яцински, Христо Атанасов, Иван Божилов, д-р Ненко Дяков, Гергин Цоков. Не можаха да дойдат няколко от поканените, като тогавашният кмет Марин Вутов, председателят на секция Баскетбол Борис Георгиев. Почетно място имаше и за настоящия кмет на Ботевград Иван Гавалюгов, който уважи събитието.