Неведнъж сме писали за известния майстор дърворезбар от Боженица – Димитър Христов.  Преди няколко години той направи плавателен съд – точно копие на бойната фрегата, с която цар Резос тръгва към Троя. Поръчката му бе възложена от телевизионното предаване "Непозната земя/Terra Incognita/ за възстановка на пътуването. Димитър Христов е изработил иконостаса в храма на Етрополския манастир. Също така строи лодки и яхти. Занимава се и с реставрация на стари автомобили.


По време на последната ни среща с Димитър Христов – през есента на миналата година, той сподели, че голямата му мечта е да създаде школа по дърворезба за подрастващи. От години има тази идея и сега най-после е на път да я осъществи съвместно с още един творец.


Нейното име е Екатерина Костадинова. От 25 години се занимава професионално с художествена керамика. Освен това претопява отпадъчно стъкло, от което създава уникални предмети. Екатерина Костадинова е член на Занаятчийската камара. Има ателие в София. Организирала е школи по керамика и художествена обработка на стъкло за ученици и хора с увреждания.


С голямо въодушевление двамата се подготвят да посрещнат желаещи от всички възрасти да се включат в първите занимания по дърворезба и керамика, които организират на 16 септември /събота/ от 11 часа в село Боженица. Те ще се проведат на живописно място в непосредствена близост до къщата на Димитър Христов.  Той и Екатерина Костадинова гарантират едно приятно изживяване „на завоя на река Бебреш, до нивата с узрялата царевица, под ореховата сянка - на дървени масички”, което ще продължи в рамките на няколко часа.


Домакините ще Ви посрещнат с домашни сладки и ще Ви разкажат с огромно желание за глината и дървото. Освен това ще осигурят всички необходими материали и инструменти за провеждане на заниманията. Цена за участие в една от дейностите - 25 лв., при групово посещение (над 4 човека) - 20 лв. Предварително записване и повече информация – на тел.: 0899389529; 0882366598.