Исторически музей Ботевград  кани всички жители и гости на Община Ботевград на откриването на мобилната изложба „Богатството на троянската керамика“. Събитието ще се състои на 19-ти април - вторник, от 17:30 часа.


Изложбата „Богатството на Троянската керамика“  се състои от 20 броя табла с богат текстов и снимков материал и от близо 90 броя подбрани експонати от фондовете на Музея на занаятите – Троян. Проследява развитието на грънчарството в Троянско - видовете форми и декорации; пещите и инструментите; фразеологията свързана с грънчарството; пазарите и панаирите; специалните съдове, които се използват за съхранение и пиене на ракия; мястото на грънчарските съдове в троянската къща. Представени са едни от най-известните имена в занаята: Данчо Василешки, Никола Николски, Цочо Ковачев, Баю Добрев и Петър Цанков. Разказани са историите на фамилия Йовкови – четири поколения потомствени майстори грънчари и на Йова Раевска – едно от най-големите имена в развитието на  художествената керамика в България.


Представени са произведения на майсторите: Лальо Бошняков, Радой Казълски, Михаил Михайлов, Марин Белевски, Найден Червенков, Станчо Стоянов, Кольо Ковачев, Минко Ангелов, Найден Чернокожев, Иван Пенчев, Генчо Генчев, Иван Мацин, Минко Нанковски, Христо Банчев, Калчо Калчев, Стоян Йовков, Ибо Мехмедов, Петър Цанков, Драгомир Милдов и кооперацията „Спас Балевски“.


Всеки един от експонатите носи история и показва част от развитието и разнообразието на троянската керамика в периода от края на 19-ти до 70-те години на 20-ти век.


Като част от това събитие в залата за изкуство на музея ще бъде експонирана изложба, представяща оригинални пощенски картички на великденска тематика от 1940 година.