Свикнали сме нещата, които се повтарят многократно по един и същи повод да наричаме дипломатично „традиция”.
Традиция или не, но и на днешния 15-ти септември ясеновци прекрачиха прага на гимназията. И както каза в поздравителното си приветствия директорката Мила Манчева, „първокласниците за първа година, а дванадесетокласниците за последна”.
Съвсем не по традиция бяха посрещнати дванадесетокласниците – облечени в различни по цвят за всяка паралелка тениски, те заеха „триоумфално” полагащото им се начално място в строя. С напомнящ надпис на гърдите „Випуск 2018”. Спомен за цял живот!
Съвсем не по традицията беше и оградения периметър пред входа на училището и това, ча мажоретките и малките танцьори от ТА”Балканска младост”, с ръководител Калинка Пушкарова, които са и ученици в това училище, играха на отцепеното пространство.
Повечето от последвалите неща на днешното тържество в СУ „Христо Ясенов” бяха по традиция: издигане на Националния флаг под звуците на „Мила, Родино”, посрещане знамето на училището и приветственото слово от директора Мила Манчева. 
За откриването на новата 2017/2018 учебна година бяха дошли много гости: двамата заместници на кмета Росица Христова и инж. Стефан Борисов, който е и член на Обществения съвет към училището; Цветана Толева - председател на Обществения съвет към СУ „Христо Ясенов“; Димитър Хаджиев – общински съветник, директор на футболна школа „Чавдар Етрополе“ и член на Обществения съвет при училището;  общинските съветници Мария Драганска, Янка Цветкова, Николай Николов и Владимир Александров; членовете на Обществения съвет към училището Людмила Петкова и Марияна Янева; Диана Марини – експерт в Геотехмин ООД.
„От целия екип на СУ „Христо Ясенов“ Ви поздравявам с „Добре дошли“ в първия учебен ден на 2017/2018 в нашето любимо училище. Този ден е празник, той е началото, днес цяла България се поздравява с „Честит празник“, защото днес всички празнуват.
Мили деца, бъдете здрави, бъдете успешни, радвайте своите учители, защото те са подготвили красиви класни стаи, които са изградили с много любов.
На дванадестокласниците пожелавам да изживеят всеки ден пълноценен, да се стремят към своето бъдеще, което ще начертаят, да бъдат успешни и щастливи.“, това е част от поздравителното слово директорката Мила Манчева.
След което прочете поздравителния адрес от Милена Дамянова – председател на комисията по „Образование“ в 44-то Народно събрание и обяви тези от Валентин Милушев, Васил Цветков и Мартин Тинчев - народни представители от ПП ГЕРБ в 44-то Народна събрание и от Мария Драганска – председател на комисията по „Просвета, култура и вероизповедания“ към Общински съвет – Етрополе.
Росица Христова – заместник-кмет на Община Етрополе прочете поздравителния адрес на Кмета на Община Етрополе Димитър Димитров. И пожела на всички ученици здраве, сили и амбиции, ползотворна и успешна учебна година.
Поздрав към всички присъстващи, от името на проф. д-р Цоло Вутов, поднесе Диана Марини, като пожела на ученици и учители неугасваща мотивация, воля и любов, разбирателство и успехи в учебния процес.
По стара българска традиция, празничен водосвет за здраве и благоденствие отслужи отец Борис. 
Учениците от дванадесети клас поведоха първолаците към новите им класни стаи, Като преминаха под „Книгата на знанието”.
Росица Христова и Стефан Борисов посетиха първокласниците и им подариха Книжка на първокласника с лично обръщение към тях от Кмета Димитър Димитров. Децата получиха книжки и от Мила Манчева.