Внимание! Нова измама с недвижими имоти

Преди няколко дни от полицията съобщи за нов вид измама, при която мошеници опразват банковите сметки на хора, продали скъпи имоти.

Засега тази схема се прилага предимно в София и в големите градове, където стават много сделки и имотите са скъпи, но по всяка вероятност кръгът на действие ще се разшири. При продажба на имот измамниците се сдобиват с документи по сделката, от които вземат данните за продавача. След това се сдобиват с фалшива лична карта, в която имената и ЕГН-то са на жертвата, а снимката на един от тях. Когато разберат, че имотът е продаден и парите за него са преведени, мошениците отиват в банковия клон и с фалшивата лична карта ги изтеглят. Тъй като документите по банковата операция са изрядни, служителите няма в какво да се усъмнят и да направят проверка. Продавачът на имота разбира, че е останал без пари едва когато реши в какво да ги инвестира и отиде в съответната банка. За да не станете жертва на тази измама, пазете добре документите по сделката, предупреждават от полицията.

До момента няма заловени извършители на този нов вид измама, но в различни градове на страната са регистрирани идентични случаи, което говори за добре отработен механизъм.