Кирил Терзиев спечели петия медал за България от олимпийските игри в Пекин, като четири от тях са от борбата. След златото, което донесе Румяна Нейкова, среброто на Станка Златева и бронза на Явор Янакиев и Радослав Великов, сега и Кирил Терзиев се поздрави с бронзовото отличие. В схватка за третото място в категория 74 килограма от олимпийския турнир по свободна борба, Терзиев победи бронзовия медалист от Олимпиадата в Атина 2004 Иван Фундора (Куба) с туш.

Първата част бе изключително зрелищна, и в нея двамата предложиха на зрителите целия блясък от борбата. В самия край на периода, нашето момче успя да атакува успешно кубинеца и спечели частта с 6:5. Вторият период не се различаваше от първия, като след размяна на заплетени ситуации, Терзиев контраатакува успешно, озова се над своя съперник, и успя да притисне раменете му за тепиха, което означаваше бронзов медал.

Нашият борец се представи отлично и в сутрешния сеанс. В осминафинали той постигна убедителна победа над Мейсам Джукар (Иран), а след това в четвъртфиналите спечели с туш срещу Арсен Гитинов (Киргизстан). В полуфиналите, Терзиев срещна най-силния борец в категорията в последните 10 години - двукратният олимпийски и шесткратен световен шампион Бувайса Сайтиев (Русия) и очаквано загуби с туш в края на първата част, но получи шанс да се бори за бронза.

Другият ни представител днес Серафим Бързаков (кат 66 кг) отпадна в четвъртфиналите, след като отстъпи пред грузинеца Отар Тушишвили с 0:2 части (0:3, 0:2).

Утре (четвъртък) последният ни представител Божидар Бояджиев започва участието си от предварителния кръг в категория 120 килограма срещу силния и много перспективен руснак Бахтиар Ахмедов.

СНИМКА: БОНЧУК АНДОНОВ