Oбщина Ботевград и тази година ще се включи в Европейската седмица на мобилността, която ще се проведе от 16-ти до 22-ри септември. За целта са изпълнени и трите искани мерки, които са въведени в електронната платформа http://www.mobilityweek.eu/


Седмицата с дейности ще бъде отбелязана с детски спектакъл „В страната на знаците“ от Валентин Балабанов, изпълнен от театрална формация „Малчуганче“. Той ще се състои на 20-ти септември /сряда/ от 10:30ч. на пл. „Освобождение“. Организаторите канят всички желаещи деца да се включат в инициативата, където чрез песни, танци и игри ще разберат колко са важни пътните знаци и какво се случва, когато не се спазват. Постановката е дарение от Българска браншова асоциация „Пътна безопасност“.


Спектакълът ще запознае децата с пакостниците Стопчо и чичо Светофар, които никак не слушат госпожа Правилник, докато господин Закон не идва, за да въведе всичко в ред.


В седмицата на мобилността 22-ри септември е обявен за Ден без автомобили. По време на честването на Деня на Независимостта бул. „България“ ще бъде затворен, докато празничното шествие премине по него.


Като постоянна мярка е посочено изграждането на две велоалеи – от центъра на града до селата Трудовец и Врачеш, чието проектиране вече е започнало.